Vujović: Senatori upozorili Vučiča da kriza na Severu vodi ‘gubljenju konaca’

FOTO: Nova, Vesna Lalić/Nebojša Vujović je pisac političkog dela Kumanovskog sporazuma, Rezolucije SB UN 1244, političkog dela Dejtonskog sporazuma, bivši šef Misije SRJ pri SAD, direktor „Hemofarm USA“, i sl.

Tri američka senatora navodno su danas upozorili predsednika Srbije da situacija na Severu Kosova ozbiljno eskalira i da vodi „gubljenju konaca“. Ovo tvrdi Nebojša Vujović, pisac političkog dela Kumanovskog sporazuma, Rezolucije SB UN 1244, političkog dela Dejtonskog sporazuma, te bivši šef Misije SRJ pri SAD.

„Srpska lista, kao filijala SNS-a, ubrzano gubi kontrolu nad Srbima na Kosovu i ubrzo može biti bez kredibiliteta. Ako se izbori na Severu za gradonačelnike ne održe brzo, umnožiće se opcije koje će definitivno izgristi Srpsku listu“, naveo je u izjavi za KoSSev ovaj bivši visoki diplomata.

Otpor Vučiću i SNS-u se iz Beograda preliva na Sever Kosova, dodaje on.

„To je proces koji je nezaustavljiv. Kurti nije sam u zahtevu da se srpskim kriminalnim grupama stavi so na rep, tu je Nemačka“, navodi dalje svoju procenu daljeg odvijanja situacije, pozivajući se na svoja saznanja.

Što se tiče američke strane Vujović otkriva da su spomenuti senatori sada u „sadejstvu“ sa administracijom SAD, te se navodno umnožavaju pritisci da se Vučić „vrati“ primeni Ohridskog sporazuma.

„SAD shvataju da Vučić ima ozbiljne unutrašnje probleme, a da su Kurtiju ruke slobodne i da izrasta u ozbiljnijeg igrača od svoje opozicije, a da će ‘kazne’ SAD biti simbolične i striktno kontrolisane da ne povrede partnera“, naglasio je.

U prilog onome za šta ova diplomata smatra da je u pravu, podseća na nedavnu ‘intervenciju’ američkog izaslanika Gabrijela Eskobara nakon nedavnog intervjua ambasadora Kristofera Hila, kada je Eskobar, kako je objasnio Vujović, „oštro i direktno ispravio Hila da premijer Kurti ne deluje kao američki partner – rekavši – Kurti je partner, težak, ali partner“.

„Vučić će vrlo teško izaći iz vlastite klopke“, tvrdi Vujović.

A šta je „klopka“ nabrojao je: Povlačenje Srba iz policije i institucija, Savet Evrope, legalni, ali ne i legitimni izbori, te tzv ‘pokretanje borbene gotovosti’.

„Plus, u Beogradu mu ljudi kucaju na vrata sa porukom da nema više mesta za njegove manipulacije i da nema dijaloga sa njim i prostačkom i vulgarnom upotrebom rečnika u Skupštini. Svaki njegov javni istup i pokušaj kontrole štete, samo tanji led pod njegovim nogama. Na njegov pozive na tobožnji dijalog, opozicija reaguje kao u pesmi Elvisa Prislija ‘return to sender’,“ kaže Vujović, dok sumira današnje događaje za KoSSev.

Novi incidenti u Kosovskoj Mitrovici dogodili su se danas i to u jeku najnovije krize. Srbina M.M. danas su u centru grada, u frizerskom salonu, oko 12:15, uhapsile jake snage specijalne Kosovske policije, za kojeg je potom ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja kazao da je on navodno osumnjičen da je glavni organizator nedavnih sukoba Srba sa KFOR-om, te da je on „vođa kriminalne grupe Civilna zaštita“.

To je bio povod da se u centru grada neposredno nakon hapšenja okupi nekoliko stotina Srba, izuzetno nezadovoljnih situacijom, a deo građana i vidljivo uplašen. Prvo su grupe pokušale da se suprotstave trenutku odvođenja Srbina, bacajući kamenice na policijska vozila, dok je policija pri povlačenju raspršila suzavac. Potom su se revoltirani građani i okupili kod jedne od raskrsnica.

Kada su se na kratko pojavili čelnici Srpske liste, došlo je do verbalnog incidenta erupcijom nezadovoljstva građana prema njima, ali i fizičkim nasrtajima. Tokom protesta, vidljive su bile tenzije, posebno su lica po maskama nasrtala i na medije i na druga lica koja su snimala – da to ne čine. Nasrnuli su i na novinarku našeg portala tokom izveštavanja.

Građani su sa druge strane iskazivali ogorčenje, nezadovoljstvo i vidljiv revolt i strah usled dugotrajne nepovoljne situacije u kojoj se Srbi nalaze, te su u jednom trenutku započeli da skandiraju „Izdaja“ i povike protiv Aleksandra Vučića.

Okupljanje je bilo i u neposrednoj blizini ulaza u kojem živi jedan od funkcionera Srpske liste, a nakon vesti da se zapravo rukovodstvo ove liste nalazilo unutra. Insistiralo se na izlasku ovih vođa i obraćanju građanima, međutim to se do večeras nije desilo.

U međuvremenu je uhapšenom Srbinu određen 48-časovni pritvor, i on se nalazi u Prištini gde ga je već posetio advokat.

Povodom ove situacije predsednik Srbije imao je telefonski razgovor sa senatorima Krisom Marfijem, Džinom Šahinom i Pitom Riketsom. Kako je saopštio, ove senatore obavestio da je današnje hapšenje M.M. provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope.

Preneo im je i da Srbija čini sve što može da bude sačuvan mir, ali i to: „da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih petnaest godina“.

Ništa od onog što je Vujović izneo za KoSSev, predsednik nije saopštio, ali jeste to da su američke diplomate Vučiću poručili da od Srbije zahtevaju uzdržanost i pozive na mir, jer je to u „najvećem interesu svih na Zapadnom Balkanu“.

Vlajić: Srbinu M.M. određeno zadržavanje do 48 sati, terete ga za tri krivična dela

SNF: Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja Srbe sa Kosova

Vučić o hapšenju M.M: Provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope

Džoana sa Lajčakom: Štab NATO-a, KFOR, EU, OEBS i saveznici neumorni su u naporima

Petković: Hapšenje M. M. „po ličnom nalogu“ Kurtija, nije kriminalac – sportista sa brojnim medaljama

Nezadovoljni građani u blizini Tehničke škole traže da im se obrati S.Lista, skandiraju protiv Vučića – izdaja

Uhapšen jedan od vođa Civilne zaštite; Građani okupljeni kod Tehničke škole, specijalci u Bošnjačkoj

Nakon sastanka sa Kvintom, Kurti izašao sa predlogom za smirivanje tenzija na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.