Petković: Hapšenje M. M. „po ličnom nalogu“ Kurtija, nije kriminalac – sportista sa brojnim medaljama

„Kurti je svojim današnjim izajavama a ubrzo i nasilnim delima pokazao da je isključivo zainteresovan za sukobe i rat na Severu KiM“, reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon današnjeg hapšenja koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici.

Navodeći puno ime i prezime ovog Srbina sa Severa Kosova, kazao je da je M. M. uhapšen „po ličnom nalogu“ kosovskog premijera.

„Njega je inače mesecima jurila Kosovska policija i pretila mu je hapšenjem zato što je istaknuti borac za srpske nacionalne interese i prava Srba na Severu“, dodao je Petković.

Potvrdio je navode da je M. M. uhapšen u podne u frizerskom salonu.

Sa druge strane, navodi da je ovaj salon bio „opkoljen sa osam blindiranih vozila Kosovske policije“, te da su oni „nišanili slučajne prolaznike“.

„Tokom hapšenja Kurti je bukvalno napravio opsadno stanje u Kosovskoj Mitrovici, ogroman broj oklopnih vozila iz južnog dela Kosovske Mitrovice je ušao na Sever Kosova i Metohije, takođe i ogroman broj pripadnika ROSU policije, koju su bacali suzavac na ljude koji su bili na ulicama u Severnoj Mitrovici i nišanili slučajne prolaznike“, kazao je Petković.

Ujedno je pokazao fotografiju na kojoj se vidi kako pripadnici Kosovske policije nišane u jednu osobu.

Dakle to je prava Kurtijeva policija, koja na Severu očigledno služi samo da bi maltretirala srpski narod

Ovo hapšenje je, podseća Petković, izvršeno u vreme kada se u Zvečanu održavao novi protest građana, a na kojem su okupljeni zahtevali od Prištine da puste dvojicu Srba koji su uhapšeni 29. maja, kada je došlo do sukoba građana i KFOR-a.

„I umesto da oslobodi Radoša i Dušana, Kurti sada hapsi još jednog Srbina“, kaže Petković.

Ističe da M. M. nije nikakav kriminalac, te da on nema nikakav kriminalni dosije.

„Ono što M.M. ima su brojne medalje koje je osvajao kao istaknuti sportista, a on je inače i trener kik boks kluba Kosovska Mitrovica, čiji su članovi i mnoga talentovana deca koja takođe osvajaju brojne medalje i značajna priznanja“, kaže Petković.

Tvrdi i da kosovski MUP nema „apsolutno nikakve dokaze“ za svoje tvrdnje – da je M. M. kriminalac.

Petković je ujedno optužio  i „tajkunske medije“ u Srbiji, tačnije redakciju nova.rs, citiravši njihov naslov povodom današnjeg hapšenja.

„Kao što nikakav dokaz nema ni nova.rs, što je takođe sramota, koja govori da je priveden organizator napada na pripadnike KFOR-a M.M“, kazao je on i dodao:

„Vidimo da tajkunski mediji ovde rade isti posao kao i Priština, a to je da napadaju isključivo Srbe i da žele da srpski narod i Beograd gurnu u sukob sa međunarodnom zajednicom i KFOR-om“, kazao je on.

Smatra da Kurti ide u dalje eskalacije i dovlači dodatne specijalne jedinice na Sever Kosova.

„Umesto da povuče svoje okupatore sa severa Kosova i Metohije, umesto da ide u pravcu deeskalacije, što od Kurtija traži cela međunarodna zajednica, mi ovim najnovijim nasilnim potezima Aljbina Kurtija, zapravo vidimo da Kurti dovodi i dovlači nove snage ROSU policije na Sever Kosova i Metohije i onda objasnite mi kako možemo da idemo u pravcu deeskalacije, ako se Kurti ovakvim ponašanjem najdirektnije suprotstavlja predstavnicima međunarodne zajednice“, kazao je Petković.

Sa druge strane, tvrdi da će Beograd i država Srbija dati sve od sebe da sačuvaju mir i da ne dođe do sukoba i do rata.

„Ali moram da vam kažem da se nalazimo gotovo u najtežoj situaciji do sada“, kazao je.

Obavestio je javnost da je zbog novonastale situacije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, više puta razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, ali i sa ostalim međunarodnim zvaničnicima, tražeći od njih da „izvrše neophodan pritisak na Kurtija“:

„I da ga urazume da stane sa nasilnim akcijama koje očigledno imaju cilj proterivanje srpskog naroda sa Severa Kosova i Metohije“, kaže on.

Ujedno je pozvao KFOR da hitno reaguje i interveniše, odnosno, da ukloni specijalne jedinice sa Severa, tj. „okupatore koje napadaju goloruki srpski narod“.

„Sve dok su ti pripadnici ROSU prisutni na severu KiM, neće biti mira za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zato je KFOR u obavezi da u skladu sa svojim mandatom ukloni te nelegalne albanske policijske snage sa severa Kosova i Metohije“, podcrtava Petković.

Danas se još jednom začula sirena u Kosovskoj Mitrovici, a nakon hapšenja jedne osobe srpske nacionalnosti.

Potom je iz Prištine potvrđeno da je reč o M. M, za kojeg je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, kazao da je navodno vođa „Civilne zaštite“, ali i organizatora napada na KFOR u Zvečanu.

Hapšenje je izvršeno u centru grada, a prema navodima očevidaca, policijski službenici sa dugim cevima su upali u frizerski salon i izveli jednu osobu iz objekta, koristeći potom i suzavac.

Policajci su se povlačili u pravcu ulice Iva Lole Ribara, odnosno Bošnjačke mahale, kada su okupljeni građani koji su se pobunili krenuli za njima.

Tada je došlo do incidenta u kojem su bačene kamenice, a pretpostavlja se da je više civilnih vozila oštećeno.

Građani su se potom u većem broju okupili kod Tehničke škole, dok je, sa druge strane, u Bošnjačku mahalu ušlo više blindiranih i oklopnih vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Deo okupljenih građana, vidno razočaran novonastalom situacijom, javno je iskazivao nezadovoljstvo prema Srpskoj listi i skandirao protiv srpskog predsednika, Aleksandra Vučića i ove stranke.

Sa druge strane, na ovoj lokaciji je više osoba, uključujući i one sa maskama, u više navrata pokušalo da ometa novinarku KoSSev portala u snimanju, što su i zabeležile naše kamere.

Veći broj građana se u međuvremenu i razišao dok su se oklopna vozila specijalnih jedinica povukla sa glavne ulice. Barem dva vozila specijalnih jedinica su u bočnim ulicama na glavnoj raskrsnici u Bošnjačkoj mahali, tu su i redovne patrole ali i vozila američkog KFOR-a.

Sa druge strane mosta, tačnije kod ETC-a, nalazila su se još tri oklopna vozila Kosovske policije.

O današnjem hapšenju i događajima koji su ga pratili čitajte u:

Nezadovoljni građani u blizini Tehničke škole traže da im se obrati S.Lista, skandiraju protiv Vučića – „izdaja“

Uhapšen jedan od vođa Civilne Zaštite; Građani okupljeni kod Tehničke škole, specijalci u Bošnjačkoj, sirene se više ne čuju

Nakon sastanka sa Kvintom, Kurti izašao sa predlogom za smirivanje tenzija na Severu, a u KM ponovo sirene i hapšenje „vođe civilne zaštite“

Ponovo sirena u Kosovskoj Mitrovici, hapšenje?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.