Džoana sa Lajčakom: Štab NATO-a, KFOR, EU, OEBS i saveznici neumorni su u naporima da deeskaliraju situaciju na Severu

FOTO: NATO-KFOR

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Tema njihovih razgovora bila je trenutna situacija na Kosovu, a zvaničnik NATO-a poručio je Lajčaku da se neumorno radi na deeskalaciji situacije na Severu.

Devetnaesti je dan od nasilnog ulaska specijalnih policijskih jedinica u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a 17. protest lokalnog stanovništva koje se sa time ne slaže.

29. maja u Zvečanu je došlo do najozbiljnijeg incidenta, kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om, u kojem je preko 80 vojnika i učesnika ranjeno, uključujući i iz vatrenog oružja.

Istog dana uhapšena su i dvojica Srba, koja se još uvek nalaze u pritvoru.

Od tada međunarodna zajednica poziva Prištinu da policiju iz opština povuče, raspiše nove izbore i vrati se dijalogu.

Kosovski premijer za takve njihove zahteve ne haje, a danas je izneo svoj predlog za „spuštanje tenzija na Severu Kosova“.

Neposredno nakon toga, odnosno oko podneva, u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su se začule sirene, a sada zbog hapšenja M.M. za kojeg kosovske vlasti saopštavaju da je „vođa kriminalne grupe Civilna zaštita“, te da je on „glavni organizator napada na KFOR u Zvečanu“.

Ipak, novo hapšenje, koje je sada dodatno podiglo tenzije – nije bila tema sastanka Lajčaka i Džoane, iako je, kako je saopštio NATO, evropski zvaničnik obavestio Severnoatlantski savet o dešavanjima na Severu, ali o trenutnim diplomatskim naporima EU.

„Štab NATO-a, KFOR, saveznici, kao i Evropska unija i OEBS neumorni su u svojim naporima da deeskaliraju situaciju na severu Kosova i dovedu obe strane za pregovarački sto, u okviru dijaloga koji vodi EU između Beograd i Prištine“, poručio je na ovom sastanku Mirčea Džoana.

Podsetio je i da je „NATO decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu“.

„Naša misija KFOR-a na terenu, sa više od 4.000 vojnika, najsnažnija je demonstracija ove posvećenosti. Misija KFOR-a predvođena NATO-om preduzima sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom UN zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 1999“.

Džoana je podsetio na to što je 5. juna na Kosovo stiglo pojačanje NATO-a i to nakon, kako su naveli, „ničim izazvanog nasilja u kome je povređeno više pripadnika mirovnih snaga KFOR-a“.

„Oko 500 turskih pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade čini najveći deo NATO pojačanja. Turski bataljon biće raspoređen na Kosovu koliko god bude potrebno. Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno“, naveo je on.

Poručio je i da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU – „koji je jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona“.

O današnjim događajima i devetnaestodnevnoj krizi na Severu, čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.