Vlajić: Srbinu M.M. određeno zadržavanje do 48 sati, terete ga za tri krivična dela

FOTO: KoSSev

Mladiću M.M, koji je danas uhapšen u severnom delu Mitrovice, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati. Nalazi se u Policijskoj stanici u Prištini, a terete ga za tri krivična dela, potvrdio je za KoSSev njegov pravni branilac, Nebojša Vlajić.

Advokat precizira da će u tom roku, a koji ističe u četvrtak oko podneva, on izaći pred sudiju da bi se donela odluka o eventualnom pritvoru.

Krivična dela koja mu kosovske vlasti stavljaju na teret su – terorizam, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Vlajić poručuje da će više detalja o ovom slučaju, imati tek po održavanju sudske sednice o pritvoru.

Inače, on je danas i posetio M.M. u pritvoru u Prištini.

„On je čovek hrabar i čvrst. Hrabri me činjenica da zna da je nedužan za to za šta ga terete“, naglasio je advokat.

Ovaj mladić srpske nacionalnosti uhapšen je u samom centru grada, u lokalnom frizerskom salonu, a hapšenje su sprovele jake snage Specijalne policijske jedinice.

Kako je potom kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja kazao – M.M. je navodno osumnjičen da je glavni organizator nedavnih sukoba Srba sa KFOR-om, te da je on „vođa kriminalne grupe Civilna zaštita“.

Međutim, ovaj kosovski zvaničnik u svom saopštenju za medije, nije koristio reč „osumnjičeni“ već je za uhapšenog Srbina izneo a priori tvrdnje da se radi o „glavnom organizatoru napada na KFOR“, da se radi o „vođi formacije Civilna zaštita“, ali i da je on „vođa kriminalne bande koja teroriše građane godinama“, da „napada Kosovsku policiju i institucije“.

Njegovo hapšenje je bio povod da se u centru grada neposredno nakon hapšenja okupi nekoliko stotina Srba, izuzetno nezadovoljnih situacijom, a deo građana i vidljivo uplašen.

Prvo su grupe pokušale da se suprotstave trenutku odvođenja Srbina, bacajući kamenice na policijska vozila, dok je policija pri povlačenju raspršila suzavac.

Potom su se revoltirani građani okupili i kod jedne od raskrsnica.

Kada su se na kratko pojavili čelnici Srpske liste, došlo je do verbalnog incidenta erupcijom nezadovoljstva građana prema njima, ali i fizičkim nasrtajima.

Tokom protesta, vidljive su bile tenzije, posebno su lica po maskama nasrtala i na medije i na druga lica koja su snimala da to ne čine. Nasrnuli su i na novinarku našeg portala tokom izveštavanja.

Građani su sa druge strane iskazivali ogorčenje, nezadovoljstvo i vidljiv revolt i strah usled dugotrajne nepovoljne situacije u kojoj se Srbi nalaze, te su u jednom trenutku započeli da skandiraju „Izdaja“ i povike protiv Aleksandra Vučića.

Okupljanje je bilo i u neposrednoj blizini ulaza u kojem živi jedan od funkcionera Srpske liste, a nakon vesti da se zapravo rukovodstvo ove liste nalazilo unutra.

Insistiralo se na izlasku ovih vođa i obraćanju građanima, međutim to se do večeras nije desilo.

Vujović: Senatori upozorili Vučiča da kriza na Severu vodi ‘gubljenju konaca’

SNF: Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja Srbe sa Kosova

Vučić o hapšenju M.M: Provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope

Džoana sa Lajčakom: Štab NATO-a, KFOR, EU, OEBS i saveznici neumorni su u naporima

Petković: Hapšenje M. M. „po ličnom nalogu“ Kurtija, nije kriminalac – sportista sa brojnim medaljama

Nezadovoljni građani u blizini Tehničke škole traže da im se obrati S.Lista, skandiraju protiv Vučića – izdaja

Uhapšen jedan od vođa Civilne zaštite; Građani okupljeni kod Tehničke škole, specijalci u Bošnjačkoj

Nakon sastanka sa Kvintom, Kurti izašao sa predlogom za smirivanje tenzija na Severu

O današnjim događajima i devetnaestodnevnoj krizi na Severu, čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.