Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; Sat vremena kasnije i ispred opštine u ZV

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

16. 40 – Razilaze se građani okupljeni ispred opštine Zvečan.

Dva i po sata od trenutka kada su se okupili ispred opštine, građani Zvečana su se upravo razišli.

Podsetimo, oko 14 časova u ulici u kojoj je nalazi zgrada opštine bio je okupljen veći broj građana, ali se njihov broj smanjivao kako je vreme prolazilo.

Pre nekoliko minuta svi oni su se razišli.

Odmah zatim, ispred ove opštine pojavilo se jedno vozilo karabinjera koje je nakon kratkog zadržavanja napustilo lokaciju.

karabinjeri Zvečan
FOTO: KoSSev

Situacija u centru Zvečana je mirna.

Situacija je mirna i u Severnoj Mitrovici, a na lokaciji gde je došlo do incidenta u Kolašinskoj ulici, nema prisutnih građana, osim prolaznika i medijskih ekipa koje snimaju kancelariju izborne komisije na kojoj su polomljeni prozori.

15. 59 – Gotovo isto kao i u Zubinom Potoku, najavljeni članovi OIK-a za četiri opštine na Severu, danas su, prema zvanično nepotvrđenim informacijama, sa istim ciljem u pratnji policije došli i u Severnu Mitrovicu, gde se i u ovoj opštini okupila veća grupa građana. Ceo incident je pratio zvuk sirene, a kako kažu građani, začulo se par detonacija. I dok su se građani u Mitrovici razišli, u Zvečanu su u blizini opštine i dalje u manjem broju okupljeni.

Novi članovi opštinske izborne komisije za četiri opštine na Severu, kako su i najavili dan ranije, pokušali su danas da dođu u prostorije ovih ustanova na Severu i to u pratnji policije.

Na osnovu nepotvrđenih informacija, oni su prvo došli u opštinu Zubin Potok, a potom i u Severnu Mitrovicu.

Kako nezvanično saznajemo, uputili su se u svoje prostorije u ulici Kolašinska, na kojima je, kako je potvrdila policija, sinoć razbijen prozor.

Prema svedočenju građana koji su se zatekli u ovoj ulici potom se nedaleko od ove kancelarije okupila veća masa ljudi, a tada su se takođe začule i sirene za vazdušnu opasnost.

Prema nezvaničnim navodima, slično kao i u Zubinom Potoku, začule su se navodno dve detonacije.

Potom su se sa ovog mesta, kako nam je rečeno, navodno povukli članovi izborne komisije i policije, a tada su i sirene su prestale da se čuju.

Nakon celog incidenta takođe se povukao i deo građana, dok su neki od njih nosili maske preko lica.

Druga grupa građana ostala je raštrkana u Kolašinskoj ulici i pola sata nakon incidenta.

Kolašinskom ulicom je, po razilaženju građana, patroliralo jedno vozilo EULEX-a.

Situacija je za sada mirna, a na mostu na Ibru primećena su dva vozila karabinjera koja su inače uvek tu, dva vozila EULEX-a i jedno vozilo kosovske policije.

Neposredno pre incidenta u Severnoj Mitrovici, odnosno posle Zubinog Potoka, za više informacija o dolasku članova izbornih komisija na Sever, obratili smo se portparolu tog tela, Valjmiru Eljeziju. Međutim, do objavljivanja vesti, on na naš upit nije odgovorio.

O današnjim incidentima na Severu nisu odgovorili ni iz Kosovske policije, kojima smo se obratili putem mejla. Takođe, portparol ove institucije Daut Hodža, nije odgovoarao na poziv našeg novinara.

Nakon incidenta nedaleko od Kancelarije Centralne izborne komisije, zatekli smo i doskorašnjeg gradonačelnika Severne Mitrovice, Milana Radojevića.

On je odbio da odgovori na upit novinara našeg portala, odnosno da komentariše ono što se tu dogodilo, uz podsećanje da on više nije gradonačelnik – već samo običan građanin.

U trenutku kada je u Mitrovici došlo do incidenta, ispred zgrade opštine u Zvečanu, okupio se veliki broj građana, ali prema našim saznanjima, u ovoj opštini nije došlo do incidenta.

Tamo je sada primetan manji broj građana ispred zgrade opštine. Situacija je trenutno mirna, građani razgovaraju i trenutno nema tenzija.

Osim muškaraca prisutno je i oko desetak žena, a trenutno nema viših opštinskih zvaničnika, odnosno doskorašnjih odbornika.

Povezane vesti:

Svećlja: Policija je već započela istrage kako bi identifikovala umešane u današnje incidente

Vučić: Priština htela da zauzme zgrade OIK-a, šta je u glavama ljudi koji žele da izazivaju sukobe svake nedelje

KP o incidentima na Severu: Nema povređenih, „demonstranti“ oštetili kancelarije OIK-a

Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.