Nakon sastanka sa Kvintom, Kurti izašao sa predlogom za smirivanje tenzija na Severu, a u KM ponovo sirene i hapšenje „vođe civilne zaštite“

Kosovski premijer sastao se ovog jutra sa ambasadorima zemalja Kvinte. Nakon susreta na konferenciji za medije izneo je predlog od pet tačaka za smirivanje tenzija na Severu Kosova. Svega pola sata nakon što je izneo predlog u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su se začule sirene za uzbunu.

Predstavnici zemalja Kvinte – SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, sastali su se ovog jutra sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Prištinski mediji izvestili su ovog jutra da nema informacija o tome da li je ovaj sastanak jedan od redovnih ili vanredni.

Nakon što je sastanak završen ambasadori su napustili zgradu kosovske vlade i odbili su da govore za medije.

Sastanak je usledio noć nakon medijskih izveštaja o tome da je Kvinta praktično bojkotovala prijem kosovske predsednice i premijera kojim su zatvorili dan svečanosti da obeleže ulazak trupa NATO-a 1999.

Potom je kosovsku vladu napustio i Kurti, koji se medijima obratio na konferenciji oko podneva.

Kurti je tada kazao da je izneo svoj predlog od pet tačaka međunarodnim predstavnicima, počev od visokog predstavnika Evropske unije, Žozepa Borelja i ambasadora Kvinte.

Sa druge strane, kazao je da nije dobio odgovor na ovaj predlog.

Plan u pet tačaka, trebalo bi da počne vladavinom prava na Severu Kosova, poručuje Kurti.

„Kriminalne grupe moraju biti identifikovane i procesuirane odmah“, ponovio je i danas Kurti.

Druga tačka ovog plana je momentalno povlačenje svih, kako ih nazive „nasilnih grupa“ i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti.

Takođe predlaže i da Kosovska policija i KFOR ili EULEX svakih 15 dana vrše zajedničke bezbednosne procene.

„Izrazio sam spremnost za deeskalaciju situacije na Severu, za koju je prva tačka vladavina prava. EU ima misiju za vladavinu prava na Kosovu, najveća spoljna misija EU u okviru bezbednosne i odbrambene politike je EULEX, a gde je to potrebnije nego na Severu Kosova“, kazao je Kurti.

Tek potom, kao četvrta tačka predloga, sledi raspisivanje vanrednih izbora, prenosi prištinska Koha.

Peta tačka odnosi se na briselski dijalog, te Kurti predlaže da se Beograd i Priština odmah vrate za pregovarački sto s ciljem normalizacije odnosa.

Kurti kaže da je zainteresovan za održavanje novih izbora na Severu Kosova, ali podcrtava da čeka odgovore i dalje razgovore sa Briselom u vezi sa ovim pitanjem.

„Zainteresovan sam da se održe novi izbori na Severu, razumem da je izlaznost bila mala, legitimitet je daleko od savršenog u tim opštinama, ali ostali nemaju nikakav legitimitet, ne možete da idete sa ulice sa drugarima bombama i mecima u opštinskoj upravi. Potreban je izborni proces. Ovo je moja ponuda zasnovana na odgovornostima koje imam i čekam odgovor i dalje razgovore sa Briselom o ovom pitanju“, naveo je Kurti.

On očekuje od Borelja da oceni „spremnost“ Kosova za zajedničku procenu bezbednosti na Severu, i za održavanje novih vanrednih izbora.

„Nisam rekao da ja određujem datum, moramo konsultovati sve aktere, nije nam potrebna žurba koja bi nas dovela do novog neuspeha, potreban nam je naredni izborni proces ne samo da bude slobodan, demokratski i pošten, već i da ima predizbornu kampanju“, rekao je on.

Manje od sat vremena od kada je Kurti izneo svoj predlog za „spuštanje tenzija na Severu Kosova“, u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su se začule sirene, a zbog, hapšenja M.M. za kojeg kosovski ministar unutrašnjih poslova saopštava da je „vođa kriminalne grupe Civilna zaštita“.

Prema navodima očevidaca, policijski službenici su upali u salon i izveli jednu osobu iz objekta, dok su potom, navodno koristili i suzavac u spreju.

Neposredno pre sirena u Zvečanu je održan skup podrške Srbima koji su uhapšeni 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a ispred opštinske zgrade, na kojem je zatraženo njihovo puštanje.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.