Bez slike i tona

FOTO: KoSSev

Piše: Zorica Vorgučić

Novinarski zadatak je da kada odu na događaj, kakav god on bio, izveste javnost o tome šta se dešava. Osim pisanog teksta, neophodna je fotografija, audio ili video snimak, izjava učesnika događaja. Mi to nemamo uvek, nažalost. Takav je bio juče dan. Novinari su uglavnom ostali bez slike i tona.

Sa protesta Srba u Severnoj Mitrovici nakon hapšenja M.M bilo je gotovo nemoguće izveštavati.

I pre nego što je naša ekipa stigla na lice mesta kolege su nam javile da snimanje nije dozvoljeno, i ne samo to, nego i da korišćenje telefona može biti „vrlo opasno“. Kako po telefon, tako i samog novinara, ali i učesnike protesta koji su telefonirali ili probali da nešto snime.

Ljudi „pod maskama“ su prilazili i upozoravali, neki dobronamerno a neki nimalo, naprotiv vrlo agresivno su govorili da nikako ne fotografišu ili snimaju jer će biti posledica. Jednoj koleginici, čije ime ne želim da objavim zbog njene sigurnosti, su obrisali fotografije sa mobilnog uređaja.

Koliko je neprijatno izveštavati sa ovakvih događaja možda najbolje ilustruje video snimak koji je uspela da napravi koleginica Tatjana Lazarević, glavna i odgovorna urednica portala KoSSev.

 

Ne samo što nije mogla da dobije izjavu od Miljane Nikolić, zvaničnice Srpske liste i bivše poslanice u Skupštini Kosova, inače direktorke Doma zdravlja Kosovska Mitrovica, nego je neko iz grupe oko lekarke gura, udara telefon i poručuje da ne snima.

Miljana Nikolić na Tatjanino pitanje – „Šta se dešava?“, kaže: „Nemam pojma“ i „Molim te batali me“.

 

Eto, tako izgleda odnos čelnika Srpske liste prema nepodobnim novinarima.

Čitav dan nema odgovora ni od drugih predstavnika Srpske Liste, pa čak ni šturog saopštenja, što je inače praksa u ovakvim slučajevima.

Novinari i snimatelji, oni koji su imali obavezna uključenja, morali su da se udalje sa mesta gde se protest odvijao i sa bezbedne razdaljine izveste o tome šta se događaj u Mitrovici.

Specijalci su za vreme okupljanja Srba podizali dron koji je snimao. Doduše, mediji su njihove jučerašnje aktivnosti mogli da proprate kamerama ali je bilo poželjno da imaju Press prsluk ili akreditaciju. Jer, nikad se ne zna.

Ono što se zna je da su poslednjih nedelja medijski radnici vrlo ugroženi, napadani, vređani, sa svih strana.

Isti ti novinari, a pre svega snimatelji su, da podsetim, zabeležili neke bitne momente, posebno tokom sukoba u Zvečanu. Snimci Radija Kim, a potom i Gračanice onlajn i Medija centra Čaglavica su potvrdili da su dvojica Srba Radoš Petrović i Dušan Obrenović izvučeni iz mase (koja sedi na betonu) i privedeni pre početka intervencije Kfora i sukoba sa demonstrantima.

Te snimke i fotografije sada odbrana koristi kao dokazni materijal koji možda može doprineti u procesu koji se protiv pritvorenika vodi.

Uloga medija je važna, a profesionalno i nepristrasno izveštavanje presudno.

Pustite nas da radimo svoj posao, bez problema, dobacivanja, napadanja.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.