Specijalno tužilaštvo pohvalilo novinare koji su odbili da objave navodno procurela dokumenta

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Dok javnost već treću nedelju potresa afera o navodnom curenju hiljada stranica navodnih fajlova Specijalizovanih veća za ratne zločine na Kosovu, danas se po prvi put oglasilo Specijalno tužilaštvo, odnosno tužilac Džek Smit – da potvrdi da su primili upite novinara, da pohvali „moralne novinare“, i da ponovi da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“. I dalje, međutim, nema potvrde da li je zaista došlo do curenja dokumenata iz ovog suda, i to u vreme kada se očekuje moguće podizanje prvih optužnica.

„Tokom prošlih nekoliko nedelja, moja kancelarija je primila mnoga pitanja od novinara o izjavama koje je dalo Udruženje ratnih veterana OVK, koje se više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde“, navedeno je u saopštenju.

„U to isto vreme sam primetio hvale vredan profesionalizam i moralni integritet kosovskih novinara i drugih komentatora u javnosti, od kojih su mnogi jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde“, istakao je tužilac dalje.

„Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pohvalim moralne novinare širom Kosova koji su odbili da publikuju dokumente koje su dobili, kao i mnoge novinare koji su nam dobrovoljno predali dokumente koje su primili od strane Udruženja veterana OVK i javno naznačili da bi sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova“.

Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije, poručeno je na kraju saopštenja.

Ovaj sud saopštio je danas takođe i to da je imenovano šest novih sudija.

Za to vreme, treća tura navodnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva u Hagu dostavljena ja danas „Udruženju ratnih veterana OVK“ u Prištini, ali i, kako to tvrdi poznata albanska TV stanica „Top Channel“ – njima takođe i to navodno pravo iz Specijalizovanih veća.

U proteklih 15 dana, nepoznate osobe dostavile su, kako tvrde iz Udruženja, više hiljada dokumenata koji su navodno procureli iz Specijalizovanog tužilaštva.

Samo Tužilaštvo odbija da komentariše slučaj, ali je Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo da kolege iz Haga sprovode istragu.

Kako javljaju kosovski mediji i ovu, treću turu dokumenata, danas su od „Udruženja ratnih veterana OVK“ preuzeli istražitelji Specijalizovanog tužilaštva.

Predsednik ovog udruženja Hisni Gucati (Hysni Gucati) izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da su istražitelji Specijalnog suda ponovo uzeli dosijee koji su ranije danas pristigli u kancelarije ovog udruženja.

Kako je iznova naveo, istažitelji su navodno „priznali da je u pitanju materijal Specijalnog tužilaštva“.

Advokat Udruženja, Tom Gaši (Tomë Gashi), izjavio je da je dokumentacija originalna i da se odnosi na krivičnu istragu. Dalje je dodao da policija i tužilaštvo nisu učestvovali u načinu slanja dokumenata u kancelarije Udruženja ratnih veterana „OVK”.

Navodna dokumenta su se preselila i u medije. Top Channel je objavio navodni deo dokumenata za koja tvrdi da su originalna, najavljujući da će to činiti i narednih dana.

„Iz izvora u specijalnom tužilaštvu u Hagu imamo kompletan dosije označen kao poverljiv koji ima preko 260 stranica. Ovaj dosije predstavlja osnovu za optužnicu od strane specijalnog tužioca. Top Channel neće objaviti nijedno ime ili detalje koji bi identifikovali svedoke optužnice Specijalnog suda koji se spominju u ovom dosijeu“, javlja ova TV stanica.

Šest novih sudija u Hagu, navodni poverljivi haški spisi u medijima

Albanski medij: Imamo kompletan poverljiv dosije iz Haga protiv vrhuške OVK, ali imena svedoka nećemo otkrivati

„Udruženje OVK“: Dostavljeni predlozi optužnica protiv Veseljija i Tačija; U trenutku dostave prisutan bio i Nemački KFOR

Nasim Haradinaj: Specijalni sud – srpska kuhinja, doveli smo do toga da zamenik tužioca podnese ostavku

Haradinaj zabrinut zbog „zlonamernog spektakla u vezi sa dosijeima“

Istražitelji Specijalizovanog tužilaštva preuzeli drugu turu dokumenata dostavljenih Udruženju ratnih veterana „OVK“

Udruženje veterana „OVK“: „Munja 2“ dostavio nova dokumenta Specijalnog suda

Haradinaj: U dosijeima Specijalnog suda videli smo imena ljudi koji su radili sa Srbijom

Kosovsko tužilaštvo: Specijalno tužilaštvo u Hagu istražuje slučaj 4.000 dosijea

Vukčević smatra neverovatnim da su dosijei Specijalnog tužilaštva procureli

„Dosijei Specijalnog suda“: Nepoznata osoba donela, nepoznati „istražitelji“ odneli

Koljići sumnja u istinitost „datoteka“: Ukoliko bi one procurile iz Specijalnog suda, bio bi to skandal nezabeležen u svetu

Gazeta: Istražitelji EULEX-a odneli „fajlove Specijalnog suda“ iz sedišta „Udruženja ratnih veterana OVK“

Gucati: Osoba sa naočarima i kapom donela u našu kancelariju 4.000 dosijea Specijalnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.