Šest novih sudija u Hagu, navodni poverljivi haški spisi u medijima

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Uoči očekivanja javnosti da se konačno posle više godina potvrdi podizanje prvih optužnica u Hagu za zločine na Kosovu, ali i usred potresa o navodnom curenju hiljada stranica iz suda, i to pravo u kancelarije nekadašnjih pripadnika OVK, a od danas i u medije – stiže vest o imenovanju novih sudija.

U Hagu se još uvek ne oglašavaju po pitanju predloga prvih optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, za čije potvrđivanje rok ističe u oktobru. Takođe se ne oglašavaju ni po jednom pitanju u vezi sa tronedeljnom aferom o mogućem curenju čitavih fajlova iz ovog suda; i to, ukoliko se ispostavi kao tačna – na spektakularan način – tako što je „gost“ doneo paket sa navodnim spisima iz suda koji već godinama radi praktično mimo očiju javnosti i uz posebne mere zaštite.

Ipak, da sud nastavlja sa uobičajenim aktivnostima, Specijalizovana veća potvrdila su današnjom vešću o tome da je imenovano 6 međunarodnih sudija ovog suda.

To su: Gilbert Biti (Gilbert Bitti) iz Francuske, Danijel Fransen (Daniel) iz Belgije, Fergal M. Gejnor (Fergal M. Gaynor) iz Irske, Romina Inkuti (Romina Incutti) iz Italije, Nina H.B. Jorgensen (Nina H.B. Jørgensen), iz Norveške i Roumen H. Nenkov, iz Bugarske.

Oni će se pridružiti timu od 17 sudija koji se trenutno nalaze na spisku međunarodnih sudija Specijalizovanih veća.

Pored toga, kako je saopštio ovaj sud, sudije – Antonio Balsami i Nenkov, određeni su za sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda, a sudija Inkuti za rezervnog sudiju tog veća. Sudija Roland Dekers se na lični zahtev povukao iz sastava veća Ustavnog suda, s tim da i dalje ostaje na listi međunarodnih sudija, te može biti raspoređen u neko drugo veće.

„Predsednica Trendafilova je poželela toplu dobrodošlicu novim sudijama izjavivši da se unapred raduje budućoj saradnji sa njima i sa drugim sudijama na listi kako bi efikasno i uspešno ispunili mandat SVK“, saopštio je SVK.

Za to vreme, treća tura navodnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva u Hagu dostavljena ja danas „Udruženju ratnih veterana OVK“ u Prištini, ali i, kako to tvrdi poznata albanska TV stanica „Top Channel“ – njima takođe i to navodno pravo iz Specijalizovanih veća.

U proteklih 15 dana, nepoznate osobe dostavile su, kako tvrde iz Udruženja, više hiljada dokumenata koji su navodno procureli iz Specijalizovanog tužilaštva. Samo Tužilaštvo odbija da komentariše slučaj, ali je Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo da kolege iz Haga sprovode istragu.

Kako javljaju kosovski mediji i ovu, treću turu dokumenata, danas su od „Udruženja ratnih veterana OVK“ preuzeli istražitelji Specijalizovanog tužilaštva.

Predsednik ovog udruženja Hisni Gucati (Hysni Gucati) izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da su istražitelji Specijalnog suda ponovo uzeli dosijee koji su ranije danas pristigli u kancelarije ovog udruženja.

Kako je iznova naveo, istažitelji su navodno „priznali da je u pitanju materijal Specijalnog tužilaštva“.

Advokat Udruženja, Tom Gaši (Tomë Gashi), izjavio je da je dokumentacija originalna i da se odnosi na krivičnu istragu. Dalje je dodao da policija i tužilaštvo nisu učestvovali u načinu slanja dokumenata u kancelarije Udruženja ratnih veterana „OVK”.

Navodna dokumenta su se preselila i u medije. Top Channel je objavio navodni deo dokumenata za koja tvrdi da su originalna, najavljujući da će to činiti i narednih dana.

„Iz izvora u specijalnom tužilaštvu u Hagu imamo kompletan dosije označen kao poverljiv koji ima preko 260 stranica. Ovaj dosije predstavlja osnovu za optužnicu od strane specijalnog tužioca. Top Channel neće objaviti nijedno ime ili detalje koji bi identifikovali svedoke optužnice Specijalnog suda koji se spominju u ovom dosijeu“, javlja ova TV stanica.

Albanski medij: Imamo kompletan poverljiv dosije iz Haga protiv vrhuške OVK, ali imena svedoka nećemo otkrivati

„Udruženje OVK“: Dostavljeni predlozi optužnica protiv Veseljija i Tačija; U trenutku dostave prisutan bio i Nemački KFOR

Nasim Haradinaj: Specijalni sud – srpska kuhinja, doveli smo do toga da zamenik tužioca podnese ostavku

Haradinaj zabrinut zbog „zlonamernog spektakla u vezi sa dosijeima“

Istražitelji Specijalizovanog tužilaštva preuzeli drugu turu dokumenata dostavljenih Udruženju ratnih veterana „OVK“

Udruženje veterana „OVK“: „Munja 2“ dostavio nova dokumenta Specijalnog suda

Haradinaj: U dosijeima Specijalnog suda videli smo imena ljudi koji su radili sa Srbijom

Kosovsko tužilaštvo: Specijalno tužilaštvo u Hagu istražuje slučaj 4.000 dosijea

Vukčević smatra neverovatnim da su dosijei Specijalnog tužilaštva procureli

„Dosijei Specijalnog suda“: Nepoznata osoba donela, nepoznati „istražitelji“ odneli

Koljići sumnja u istinitost „datoteka“: Ukoliko bi one procurile iz Specijalnog suda, bio bi to skandal nezabeležen u svetu

Gazeta: Istražitelji EULEX-a odneli „fajlove Specijalnog suda“ iz sedišta „Udruženja ratnih veterana OVK“

Gucati: Osoba sa naočarima i kapom donela u našu kancelariju 4.000 dosijea Specijalnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.