Gazeta: Istražitelji EULEX-a odneli „fajlove Specijalnog suda“ iz sedišta „Udruženja ratnih veterana OVK“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Istražitelji Specijalnog suda koji su otišli ​​u kancelarije „Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova“ u Prištini po kopiju dosijea koji su juče stigli ​​veteranima, čini se da su sada obavili svoj posao.

KoSSev: Tužilaštvo ne želi da komentariše
U naknadnom tekstu Gazeta Express navodi da se radi o istražiteljima EULEX-a: „Istražitelji EULEX-a upali su danas u kancelarije Udruženja ratnih veterana OVK odakle su uzeli dosije koje je nepoznata osoba donela u ponedeljak“.
Potvrdu dvonodnevnih vesti u vezi sa navodnom dostavom fajlova koji su iscureli iz Specijalizovanih komora nismo uspeli da dobijemo od Kancelarije za javno informisanje Specijalizovanih veća. Na pitanje da potvrdi istinitost ovih navoda, te, kako je moguće da dokumenta iscure ukoliko je tačno, odnosno šta će preduzeti u suprotno slučaju, portparol Kristofer Benet, odgovorio je da Tužilaštvo „ne želi da komentariše“.

Gucati: Osoba sa naočarima i kapom donela u našu kancelariju 4.000 dosijea Specijalnog suda

 

Ekipa T7 je bila u sedištu „Udruženja veterana OVK“, odakle je iz bliza pratila ovaj događaj (video snimci se nalaze u originalnom tekstu).

U međuvremenu, sekretar „Udruženja veterana OVK“, Faton Kljinaku, potvrdio je za Express prisustvo specijalnih istražitelja.

„Stigli su istražitelji Specijalnog suda. Zatražili su kopije tih dosijea koji su nam juče stigli, kopije koje smo morali da damo našem tužilaštvu, mi smo im je dali“, rekao je Kljinaku.

Paket od 4.000 dosijea Specijalnog suda stigao je u ponedeljak u kancelarije „Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova“ u Prištini.

Za sada nije poznato ko ih je doneo, međutim, unutar paketa je bilo pismo u kojem je napisano da će narednih dana stići još 7.000 takvih datoteka.

Šef „Udruženja ratnih veterana OVK“ Hisni Gucati (Hysni Gucati) rekao je u ponedeljak za Express da u tim dosijeima postoje i imena svedoka.

„Neko je doneo dosije danas u 09:15. Nosio je naočare, masku i kapu. Samo je ostavio paket i pobegao. „Prvo smo se plašili šta bi se moglo dogoditi, nakon što smo ga pažljivo otvorili i videli da ima materijala iz Specijalnog suda“, rekao je Gucati.

Gucati je rekao da su ovi dosijei izašli iz Specijalnog suda.

„To je materijal Specijalnog suda koji je iznet od njih, neko ga je doneo u udruženje. Postoje imena svedoka. To su potpisi stranih i srpskih tužilaca koji su sarađivali sa Specijalnim sudom“, rekao je Gucati.

Gucati je takođe spomenuo i pismo koje se nalazilo u paketu.

„U paketu je bilo pismo u kojem je napisano da će narednih dana doneti još 7 hiljada takvih datoteka“, izjavio je Gucati.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.