Mineco posle Krikovog teksta o ovom Trepčinom partneru: Pokrećemo postupak da isprave neistine o nama

Britanska kompanija „Mineco Limited“ demantovala je saznanja koja je objavio Krik danas o tome da je Trepčin partner sa juga i severa – „Mineco“ – pod sumnjom američkog Trezora zbog finansijskog kriminala. Istovremeno potvrdili su da je britanska banka „Barclays“ zatvorila račun Mineco LTD-a, ali su kao odgovornog za to optužili novinare Krika.

Osim „najoštrijih demantija“, konsultantska kuća „Hristov consulting“, koja je medijima prosledila saopštenje u ime Mineco kompanije, Krikovo istraživanje je opisala kao „iskonstruisanu i zlonamernu priču“, te „iznošenje tendencioznih, iskonstruisanih i lažnih tvrdnji“, najavljujući istovremeno da će „u najkraćem roku pokrenuti odgovarajuće postupke“ protiv poznatog medija za istraživanje kriminala i korupcije kako bi „bio prinuđen da ispravi neistine i konstrukcije koje je o nama objavio“.

Krik od ove nedelje kao deo međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i portala Bazfid njuz (BuzzFeed News) objavljuje rezultate istraživanja poverljivih dokumenata iz američkog Ministarstva finansija o sumnjivim novčanim transakcijama širom sveta. Deo projekta u kojem je prikupljeno i istraženo više od 2.000 poverljivih dokumenata procurelih iz odeljenja američkog Ministarstva finansija koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala (FinCEN) je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) iz Srbije. Oni objavljuju tekstove o sumnjivim novčanim transakcijama srpskih biznismena i kompanija, a kao drugu priču objavili su i svoja saznanja o sumnjivim milionskim uplatama „Mineco“-a, rudniku „Trepča“ na Kosovu.

Do „FinCEN dosijea“, koji otkrivaju razmere tokova „prljavog“ novca širom sveta, došli su novinari američkog Bazfida koji su ih podelili sa ICIJ i sa više od 400 novinara iz 108 redakcija u 88 država.

 

„Ne ulazeći u ovom trenutku u pitanje čije interese zastupa, portal Krik je izneo niz optužbi na račun Mineco Grupe kojima grubo narušava njen ugled, isključivo konstruisanjem i izmišljanjem ‘veza i dokaza’.“ naveo je Hristov consulting, zastupajući Mineco kompaniju.

U saopštenju se Krik optužuje da navodno: „Nije ni jednog trenutka zatražio bilo koji dokument u vezi sa poslovanjem Mineco Grupe, niti je na bilo koji način, uključujući i formulaciju pitanja, pokazao nameru da dođe do istine ili da barem profesionalno prenese odgovore“.

„Takođe, ovaj portal je označio kao ‘zločine iz prošlosti’ slučajeve koji nikada nisu imali nikakav sudski epilog u Srbiji, niti na bilo koji način mogu biti potkrepljeni dokazima“, piše Hristov consulting. 

„Napominjemo da Mineco nikada nije ulagao u marketinške aktivnosti, za šta je takođe ‘optužen’ u ovom tekstu, jer su one i inače neuobičajene u poslovima rudarstva i trgovine metalima. Aktivnosti na planu odnosa s javnošću bile su isključivo zasnovane na javnom interesu i pravu javnosti da bude upoznata sa poslovanjem svake kompanije koja plaća za korišćenje prirodnih resursa, kao što će i nadalje biti“, još jedan je od navoda.

Tvrde da su sve transakcije koje su članice Mineco Grupe obavljale, bile u potpunosti legalne i legitimne, da su proisticale su iz ugovornih odnosa, a da mogu i da budu proverene i potkrepljene dokumentacijom. S druge strane, navode da su se pitanja Krika odnosila isključivo na transakcije koje su vršene preko američkih banaka, u kojima, kako tvrde, ni jedna kompanija iz Mineco Grupe nikada nije imala niti jedan račun.

„Što se tiče saradnje Mineco International Limiteda, preduzeća specijalizovanog za trgovinu rudnim koncentratima, sa Trepčom JSC iz Mitrovice i Preduzećem Trepča iz Zvečana, javnost je od početka upoznata sa tim poslovima, koji se tiču otkupa koncentrata olova i/ili cinka“.

Dalje objašnjavaju da je Krik Minecu postavio pitanje u vezi sa 99 transakcija obavljenih u periodu između 2010. i 2015. godine, te da je Krik navodno:

„Odbio da precizira u kom pravcu, iznosu i kog datuma su te transakcije obavljane, onemogućivši tako kompaniji da pruži jasan i konkretniji odgovor, a time ostavljajući prostor za svoje zlonamerne konstrukcije“.

„Nijedna članica Mineco Grupe nikada nije ništa ‘dobila’ od bilo koje vlade na teritoriji bilo koje države, već najboljim ponudama na tenderima ili javnim nadmetanjima, a sve što je koristila i koristi – plaća u skladu sa zakonima i propisima država u kojima posluje. Rudnici u kojima je Mineco jedan od vlasnika, u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, uredno i na vreme izmiruju  sve troškove, uključujući koncesije, odnosno rudne rente, poreze, a ne koriste ni u jednoj državi ni jedan oblik subvencionisanja novih radnih mesta, čak i kada na to imaju pravo“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Dodaju i da sve investicije iza kojih je Mineco finansirane su ili iz dobiti ostvarene u poslovima trgovine metalima i rudnih koncentrata na međunarodnom tržištu, ili iz kredita poslovnih banaka, za šta takođe postoji dokumentacija.

„Sve argumente i dokumentaciju koji u potpunosti obaraju konstrukcije u tekstu na portalu Krik, Mineco će u najkraćem roku prikupiti, kako bi od ovog teškog napada odbranio svoj posao i brojna radna mesta u Republici Srbiji i u BIH“, poručuju na kraju saopštenja i dodaju da su pretrpeli štetu današnjim tekstom, koje su preneli i drugi mediji, ali da su odlučni da kao jedan od najvećih investitora u rudarstvu u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, sačuvaju nivo poslovanja.

„Napominjemo i da je portal Krik u ovom tekstu objasnio da su njegovi novinari direktno odgovorni za to što je britanska banka Barclays zatvorila račun Mineco LTD-a“.

Kompanija je ovako sebe predstavila:

Mineco je međunarodna grupa kompanija čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, metalurgija, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja. Mineco se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama Jugoistočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i u Kanadi i Turskoj gde se Grupa pojavljuje kao jedan od vlasnika. U Ruskoj Federaciji, Mineco Grupa je najveći proizvođač olova. Zahvaljujući širokoj mreži partnera, Mineco Grupa posluje globalno: u Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi povezujući rudnike i topionice metala od Perua do Kine. U Evropi, Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih većina radi u regionu Zapadnog Balkana.

Šta je utvrdio Krik

Britanska banka sprovela je istragu poslovanja moćnog rudarskog konglomerata „Mineco“, koji vodi biznismen srpskog porekla, nakon što je saznala za novinarska otkrića o umešanosti predstavnika ove kompanije u korupcijske poslove u Srbiji i Rumuniji, otkrivaju „FinCEN dosijei“. Banka je pronašla sumnjive transakcije u vrednosti od preko 15 miliona dolara i ugasila je račun ove firme. Druga banka prijavila je američkom Trezoru kao sumnjive milionske uplate „Mineco“-a rudniku „Trepča“ na Kosovu. Uprkos ovome, kako piše Krik, grupacija „Mineco“ nastavlja da dobija državne koncesije na Balkanu, a učestvuje čak i u projektu koji finansira Evropska unija.

Trebalo je dve godine da istraživačke priče novinarske mreže OCCRP o upletenosti rudarskog konglomerata „Mineco“ u korupcijske poslove na Balkanu privuku pažnju britanske banke „Barclays“, naveo je Krik u današnjem tekstu.

Novinari OCCRP-ja su još 2013. otkrili da je tadašnji vlasnik grupe „Mineco“, britanski državljanin srpskog porekla Dimitrije Miki Aksentijević, podmitio rumunskog sudiju kako bi njegova firma pobedila u sudskom sporu, a da su njegovi direktori osumnјičeni za finansijsku prevaru u Srbiji — da su oštetili „Navip“, nekada jednog od najvećih domaćih proizvođača alkoholnih pića.

Sredinom 2015. godine, „Barclays“ banka, u kojoj je račun imala londonska firma iz ove poslovne grupe — „Mineco LTD“, pokrenula je istragu široke mreže njenih povezanih preduzeća. Banka je otkrila 99 sumnjivih transakcija, u vrednosti od preko 15 miliona dolara, a za neke od njih je rekla da „potencijalno predstavljaju prihode od mita i korupcije“. Zatim je zatvorila račun ove kompanije i podnela izveštaj odeljenju američkog Trezora koje se bavi suzbijanjem finansijskog kriminala (FinCEN).

U dokumentima FinCEN-a koji su procurili do novinara nalaze se tri izveštaja koji se tiču „Mineco“ grupe. Dva je sastavila „Barclays“, a treći američka banka „New York Mellon“ koja je takođe analizirala poslovanje grupe, označivši kao sumnjive transakcije koje je „Mineco“ imao sa rudnikom „Trepča“ na Kosovu. Oni pružaju nove detalje o poslovanju ove moćne korporacije koja operiše na četiri kontinenta.

Ceo tekst Krika, na koji je večeras reagovao Mineco, pročitajte OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.