„Udruženje OVK“: Dostavljeni predlozi optužnica protiv Veseljija i Tačija; U trenutku dostave prisutan bio i nemački KFOR

Vest je ažurirana

Treća tura navodnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva u Hagu dostavljena ja danas „Udruženju ratnih veterana OVK“ u Prištini. U proteklih 15 dana, nepoznate osobe dostavile su, kako tvrde iz Udruženja, više hiljada dokumenata koji su navodno procureli iz Specijalizovanog tužilaštva. Samo Tužilaštvo odbija da komentariše slučaj, ali je Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo da kolege iz Haga sprovode istragu.

Kako javljaju kosovski mediji i ovu, treću turu dokumenata, danas su od „Udruženja ratnih veterana OVK“ preuzeli istražitelji Specijalizovanog tužilaštva.

Predsednik „Udruženja ratnih veterana OVK” Hisni Gucati (Hysni Gucati) izjavio je na današnjoj konferenciji da su istražitelji Specijalnog suda ponovo uzeli dosijee koji su ranije danas pristigli u kancelarije ovog udruženja.

Kako je iznova naveo, istažitelji su priznali da je u pitanju materijal Specijalnog tužilaštva.

Advokat Udruženja, Tom Gaši (Tomë Gashi), izjavio je da je dokumentacija originalna i da se odnosi na krivičnu istragu. Dalje je dodao da policija i tužilaštvo nisu učestvovali u načinu slanja dokumenata u kancelarije „Udruženja ratnih veterana OVK“.

12:53 – Udruženje OVK: Dostavljeni predlozi optužnica protiv Veseljija i Tačija; U trenutku dostave prisutan bio i nemački KFOR

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Organizacija ratnih veterana OVK danas je održala vanrednu konferenciju za štampu, gde je rečeno da je u njihove kancelarije stigla nova tura dosijea sa dokumentima, koji su, prema njihovim rečima, iz Specijalnog suda.

Kako piše Kallxo, udruženju je dostavljen predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija. U predlogu optužnice pominju se Krasnići, Sulja i Seljimi, a kako dodaje ovaj medij, osoba koja je dostavila dokumenta je obećala da će sledeći put doneti i CD.

U dokumentima se tvrdi da se pored predsednika Hašima Tačija i predsednika PDK Kadrija Veseljija i drugi lideri OVK, kao što su Jakup Krasnići, Azem Sulja, Redžep Seljimi i Džavit Haljiti, pominju kao „potencijalni optuženi“, javlja Zeri.info.

Imena koja se navode u ovim dosijeima objavljena su na konferenciji za štampu zamenika predsednika Udruženja ratnik veterana OVK Nasima Haradinaja.

„Govorimo o sumnjama, o podizanju optužnica, o optužnicama koje će biti podignute. Dalje ne bih dužio, to je saopštenje. Svaki dokument koji nam dođe od njih, mi ćemo objaviti. To je optužnica, Hašim Tači, Azem Sulja, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Kadri Veselji. Takođe se pominju Džavit Haljiti i neka područja“, rekao je.

Pristiglo još 11 dosijea

Kako prenosi Gazeta Express, predsednik ovog udruženja, Hisni Gucati je kasnije precizirao i to da je danas dostavljeno još 11 dosijea. Podsećamo u prvoj turi dostavljeno je navodno 4.000 dosijea, dok za drugu turu dokumenta nije saopšteno o kojoj se količini dokumentacije radi.

„Danas je bio brži od ‘munje’ (prim. red. nadimak koji je Udruženje OVK dodelilo osobi koja je dostavila fajlove drugog puta). Pre oko sat i 15 minuta još 11 dosijea je dostavljeno. Pretpostavljamo da su od Specijalnog suda. Ima tu više imena za koja nemamo saglasnost da ih otkrivamo. Dobro je da lokalno tužilaštvo danima istražuje ko dostavlja dokumenta. Ovaj sud je oduvek sarađivao sa Srbijom“, rekao je Gucati.

U trenutku dostave prisutan bio i nemački KFOR

Kako dalje piše Gazeta Express u trenutku kada je Udruženju ratnih veterana OVK dostavljena nova tura dosijea, koji su prema njihovim navodima dokumenti Specijalnog suda, u njihovim kancelarijama održavao se sastanak sa nemačkim KFOR-om.

„Nemački KFOR je bio na sastanku kada su stigli dosijei Specijalnog suda. Nemački KFOR ih je fotografisao. Naša sigurnost je nula u tom smislu“, rekla su iz Udruženja.

Isti su najavili da je danas predlog optužnice poslat predsedniku Hašimu Tačiju i lideru PDK Kadriju Veseljiju, dok su objavili ostala tri imena koja se nalaze u ovom predlogu optužnice.

Pročitajte još:

Nasim Haradinaj: Specijalni sud – srpska kuhinja, doveli smo do toga da zamenik tužioca podnese ostavku

Haradinaj zabrinut zbog „zlonamernog spektakla u vezi sa dosijeima“

Istražitelji Specijalizovanog tužilaštva preuzeli drugu turu dokumenata dostavljenih Udruženju ratnih veterana „OVK“

Udruženje veterana „OVK“: „Munja 2“ dostavio nova dokumenta Specijalnog suda

Haradinaj: U dosijeima Specijalnog suda videli smo imena ljudi koji su radili sa Srbijom

Kosovsko tužilaštvo: Specijalno tužilaštvo u Hagu istražuje slučaj 4.000 dosijea

Vukčević smatra neverovatnim da su dosijei Specijalnog tužilaštva procureli

„Dosijei Specijalnog suda“: Nepoznata osoba donela, nepoznati „istražitelji“ odneli

Koljići sumnja u istinitost „datoteka“: Ukoliko bi one procurile iz Specijalnog suda, bio bi to skandal nezabeležen u svetu

Gazeta: Istražitelji EULEX-a odneli „fajlove Specijalnog suda“ iz sedišta „Udruženja ratnih veterana OVK“

Gucati: Osoba sa naočarima i kapom donela u našu kancelariju 4.000 dosijea Specijalnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.