„Dosijei Specijalnog suda“: Nepoznata osoba donela, nepoznati „istražitelji“ odneli

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

U kosovskoj javnosti se nekoliko dana spekuliše o slučaju „4000 dosijea Specijalnog suda“ koji su navodno dostavljeni kancelariji Udruženja ratnih veterana „OVK“. Ukoliko su fajlovi verodostojni, u šta dobar deo javnosti sumnja, bio bi to „skandal velikog obima koji se nije dogodio nigde u Svetu“, dok će se u suprotnom verovatno raditi o pokušaju zastrašivanja svedoka. Navodne fajlove specijalnog suda juče su preuzeli „istražitelji suda“, javila je najpre Gazeta Express, da bi kasnije informaciju korigovali tvrdeći da se radi o istražiteljima EULEX-a. Isti medij preneo je sinoć odgovor EULEX-a koji negira da su preuzeli bilo kakve fajlove od URVOVK.

„EULEX nije pretresao kancelarije Udruženja ratnih veterana ‘OVK’ u utorak i nismo preuzeli nikakve fajlove“, navodi se u EULEX-ovom odgovoru Gazeti Express.

Samo Specijalno tužilaštvo obija da prokomentariše navode Udruženja ratnih veterana „OVK“ o tome da su im dostavljeni dosijei ove institucije koji, kako je rekao predsednik ovog udruženja, Hisni Gucati, sadrže čak i informacije o imenima svedoka.

Međutim, veći broj komentatora u kosovskim medijima izražava sumnju u verodostojnost ovih dokumenata, a juče je Sokolj (Sokol) Dobruna, bivši sudija „Vojnog suda OVK“, izneo sumnju da iza dostavljanja ovih navodnih fajlova Specijalnog suda stoji Srbija.

Dajem glavu da je to došlo od Srbije

„Specijalni sud to nije poslao. Sumnjam na Srbiju da je to učinila da podigne prašinu. Vreme je da se diže prašina. Imamo velike probleme i to da nam se desi je neprimereno“, rekao je Dobruna za Klan Kosova, prenosi Gazeta Express.

Rekao je i to da je lično protiv objavljivanja ovih fajlova pre istrage policije.

„Ako Specijalni sud prizna da dokumentacija jeste njihova, onda se situacija menja. Ali Haški tibunal nema ništa sa tim. Dajem glavu da je to došlo od Srbije“, još jednom je izrazio sumnju Dobruna.

Da sumnja i verodostojnost navodnih dokumenata rekao je sinoć i direktor organizacije INTEGRA Kuštrim Koljići, ističući da sud nije ranije imao nijedan propust ali upozoravajući da, u slučaju da spisi jesu procureli, bi to bio „skandal velikog obima koji se nije dogodio nigde u svetu“.

U nekoliko grešaka suda mogao bi da poveruje i advokat Besnik Beriša, ali u to da je iz suda iscurelo 4000 dokumenta, ne veruje.

„Ta dokumenta nikada nisu izdale specijalizovane komore i njene filijale. Siguran sam milion posto,“ dodajući da ovaj „loš film“ može da ubrza hapšenja i podizanje optužnica.

Udruženju ratnih veterana nepoznati kurir u pismu je najavio i da će u narednim danima isporučiti još 7.000 navodnih spisa Specijalnog tužilaštva Kosova.

Među dokumentima prepiska Vukčevića i Vilijamsona iz 2013.

Udruženje ratnih veterana „OVK“ predstavilo je na konferenciji za medije neke od navodnih dokumenta Specijalnog suda. Među dokumentima koje su predstavili vidljiv je bio logo Radne grupe za specijalne istrage (Special Investigative Task Force) koju je predvodio specijalni tužilac Klint Vilijamson.

Jedan od dokumenata je i navodna elektronska prepiska Vilijamsona i nekadašnjeg specijalnog tužioca za ratne zločine, Vladimira Vukčevića, još iz 2013. godine u kojoj Vilijamson dostavlja spisak svedoka za događaje.

Da je srpsko tužilaštvo usko sarađivalo sa Vilijamsonom, potvrdio je u javnim gostovanjima i sam Vukčević. Zajedno su ispitali 400 svedoka od kojih je svedočenje oko 35 postalo deo predmeta.

Specijalizovano tužilaštvo (ST) osnovano je 1. septembra 2016. u Hagu nasledivši osoblje i mandat Specijalne istražne radne grupe za istraživanja navoda sadržanih u Izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope „Nečovečno postupanje s ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu“ (Izveštaj SE), objavljenom početkom 2011. koju je predvodio Klint Vilijamson. Samim tim, Specijalizovano tužilaštvo je i ovlašćeno za istragu i krivično gonjenje lica za krivična dela izvršena u vezi s delima navedenim u Martijevom izveštaju i istraženih od strane Vilijamsovog tima.

Koljići sumnja u istinitost „datoteka“: Ukoliko bi one procurile iz Specijalnog suda, bio bi to skandal nezabeležen u svetu

Gazeta: Istražitelji EULEX-a odneli „fajlove Specijalnog suda“ iz sedišta „Udruženja ratnih veterana OVK“

Gucati: Osoba sa naočarima i kapom donela u našu kancelariju 4.000 dosijea Specijalnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.