Haradinaj zabrinut zbog „zlonamernog spektakla u vezi sa dosijeima“

Haradinaj
FOTO: KoSSev

Sa velikom zabrinutošću pratim zlonamerni spektakl u vezi sa dosijeima – koji nepravedno stvara utisak da je Kosovo na suprotnoj strani pravde, oglasio se danas lider AAK, Ramuš Haradinaj, nakon navoda Udruženju veterana „OVK“, da im je dostavljena druga tura dokumenata koji su navodno procureli iz Specijalnog suda, a ambasadori zemalja Kvinte pozvali kosovsku vladu i skupštinu da se suprotstave podrivanju Specijalizovanih veća.

„Najnoviji događaji na ovu temu koji podstiču medijsku raspravu ne pomažu Kosovu, njegovoj istini i lokalnoj i međunarodnoj pravdi“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Pozvao je sve koji dođu u posed „osetljivih dokumenata“ u vezi sa istragama Specijalizovanog tužilaštva da ih predaju nadležnom tužilaštvu, a ne da podstiču „nastavak medijskog spektakla koji šteti razvoju pravde i sprovođenju zakona za sve“.

„OVK i narod Kosova su uvek bili posvećeni tome da budu na strani pravde, istine i međunarodnog prava. Tako će i uvek biti“, poručio je Haradinaj.

Podsetimo, predstavnici Udruženja veterana „OVK“, saopštili su prošle nedelje da je ovom udruženju dostavljena druga tura dokumenata koji, između ostalog, sadrže imena svedoka, a koji su navodno procureli iz Specijalnog suda.

Članovi ovog udruženja, kako su sami potvrdili, potom su predali dokumenta zvaničnicima Specijalizovanih veća, ali tek nakon što su se njihovom pozivu da prisustvuju primopredaji odazvali predstavnici Kosovske policije i lokalnog pravosuđa.

O ovim navodima se do sada nije oglasilo tužilaštvo u Hagu, ali jeste Specijalno tužilaštvo Kosova koje je u saopštenju za štampu ipak potvrdilo da Specijalno tužilašvo u Hagu istražuje slučaj.

Tokom prošle nedelje reagovale su i ambasade zemalja Kvinte na Kosovu koje su pozvale kosovsku vladu i skupštinu da se suprotstave pokušajima diskreditovanja ili podrivanja Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva i ujedno osiguraju da ova tela izvrše svoje misije do kraja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.