Situacija na Severu mirna, bez većih gužvi na prelazima

Baza, prelaz Brnjak
FOTO: KoSSev

Nakon što se sinoć odustalo od kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama gradova na Kosovu za narednih 48 sati, situacija na Severu Kosova danas je mirna. Kako javlja naš reporter sa prelaza Brnjak, osim par vozila specijalnih jedinica Kosovske policije primećenih na putevima Zubinog Potoka, u njihovim bazama kao i na samom prelazu, nema ni većeg broja policajaca, niti gužve.

Na intervenciju američkog ambasadora na Kosovu kasno sinoć, a usled skoka tenzija na samom terenu, Priština je na dva dana odložila primenu druge faze svoje odluke o (pre)registraciji – odnosno od kažnjavanja vozača koji nisu uzeli tablice RKS.

Iako osmočasovni razgovori u Briselu na visoko političkom nivou juče nisu urodili plodom, Kurti je sinoć ipak potvrdio da će baš u tih narednih 48 sati, raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja.

Prolazak preko prelaza na Severu, juče je posebno brinuo građane, a naročito jer se prethodna faza odluke kosovske vlade, odnosno mera opomene, najčešće sprovodila  upravo na tim punktovima.

Nakon pada tenzija od noćas, naš reporter javlja da je situacija i večeras takva na Brnjaku.

Na ovom prelazu nema većih gužvi, kako iz pravca Novog Pazara ka Z.Potoku, tako i u suprotnom smeru.

U blizini se nalazi nekoliko pograničnih vozila Kosovske policije, kao i jedno vozilo EULEX-a.

Pre samog prelaza, odnosno na mestu gde se nalaze nove baze specijalne jedinice Kosovske policije takođe nema većih primetnih dešavanja.

U Briselu juče nisu uspeli razgovori na visokom političkom nivou.

Teče rok od 48 sati na koji je prošle noći pristao kosovski premijer Ajjbin Kurti nakon što je to zatražio američki ambasador u Prištini, neposredno pred primenu druge faze sprovođenja odluke o tablicama – kažnjavanje vozača automobila sa KM tablicama na Severu.

Međunarodne diplomate listom se oglašavaju nakon sinoćnje intervencije američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je zatražio 48-časovno odlaganje primene druge faze odluke kosovske vlade o tablicama, što je odmah potom i prihvaćeno.

Oni pozivaju na hitno smirivanje tenzija i dijalog, a ponavljaju se i zahtevi koje su međunarodni zvaničnici i tokom novembra ponavljali – da se produži rok za primenu kosovske vlade.

Kao i na Brnjaku, i na Jarinju je večeras situacija mirna. Na prelazu nema gužvi. Kod baze specijalne policije koja je postavljena u blizini ovog prelaza, večeras su pored magistralnog puta, poviše i naniže od same baze bila parkirana su dva blindirana policijska džipa.

Ujedno, iz pravca Zubinog Potoka ka južnom delu Mitrovice, naš reporter uočio je nekoliko blindiranih vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Srpski predsednik juče je potvrdio da je Srbija pristala da više ne izdaje tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu. O tome kako će dalje saobraćati više od gotovo 10.000 vozila koji poseduju ove tablice, Srpska lista u današnjem vanrednom obraćanju, danas nije htela da komentariše, uz napomenu da će o svemu javnost biti obaveštena „na terenu u skladu sa situacijom“.

O jučerašnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Samo da nam ovo ne promakne: Srbija više neće izdavati tablice srpskih gradova na Kosovu

Rode: Dobro je što će Lajčak imati više vremena da radi na rešenju

Hil: Vučićev angažman u dijalogu konstruktivan, potrebno je više od 48 sati

Šefica UNMIK-a: Razgovori se moraju nastaviti u dobroj veri kako bi trenutna putanja bila obrnuta

Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.