Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

I dok Evropska unija tvrdi da je Priština odbila predlog u vezi sa registarskim tablicama, kosovski premijer, nakon današnjeg susreta u Briselu kritikuje Žozepa Borelja zbog toga što je, kako prenose mediji, odustao od roka – marta 2023. kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. „Kao rezultat toga, posle osam sati razgovora, na ukupno šest sastanaka – tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor“, kazao je Kurti.

U Briselu je oko 16.00 završen trilateralni susret na visokom nivou u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, a kojem su prethodili bilateralni susreti.

Nakon razgovra, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, potvrdili su da do dogovora nije došlo.

I jedan i drugi su ujedno kazali da je Evropska unija iznela predlog kojim se traži od Kosova da ne sprovodi faznu odluku o preregistraciji, odnosno da od sutra ne počne sa kažnjavanjem onih koji nisu prešli na RKS, a da je od Srbije zatraženo da više ne izdaje nove KM tablice.

Obojica su takođe potvrdili da je Vučić pristao da primeni ovakav predlog, ali ne i kosovski premijer.

Nakon završenih susreta, ali i obraćanja Vučića u Borelja, medijima se obratio i Aljbin Kurti.

On je, sa druge strane, kritikovao visokog predstavnika EU zbog, kako prenose prištinski mediji, odustajanja od roka – marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Kurti je potvrdio da je EU predložila da Kosovo ne izriče kazne za one koji nisu preregistrovali automobile, a da Beograd više ne izdaje tablice koje se vode na gradove na Kosovu, uključujući i KM.

On je, međutim, kazao da je uvek spreman da otputuje u Brisel, ali i da neće razgovarati o pitanju registarskih tablica bez razgovora o normalizaciji odnosa.

Kurti je kazao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sledećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

„U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti, prenosi N1.

Kurti je kazao da je uvek spreman da dolazi u Brisel i sastaje se, ali uvek sa istom strukturom i redosledom o temama o kojima se razgovara.

„Međutim, jedno bez drugog ne postoji, ne možemo biti neodgovorni što se ne bavimo aktuelnim temama, ali ne možemo da se pretvaramo u državne vrhove koji se bave samo pitanjima registarskih tablica, a ne razgovaraju o normalizaciji odnosa. Zato smo sada u ovoj situaciji u kojoj smo razdvojeni“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Misleći na predlog EU o normalizaciji odnosa, u javnosti poznatiji kao francusko-nemački, kazao je da očekuje da će EU stati iza njega.

„Naravno, za nas nije prihvatljivo ako to ne prati ono povodom čega smo pozvani ovde – dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka – marta 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Na kraju poručuje da je nedostatak dogovora upravo rezultat ovakvih odluka EU.

Pročitajte još:

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u reduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.