Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Ilustracija/FOTO: KoSSev

U jeku najnovijih tenzija na Kosovu, a nakoh neuspelog sastanka na visokom političkom nivou u Briselu, pojedini mediji javili su danas da se konvoj od četrdeset policijskih vozila kreće ka Jarinju i Severu Kosova. Kosovska policija u odgovoru za KoSSev portal demantovala je ove navode.

Portal Novosti objavio je danas vest sa naslovom SRUŠIO DOGOVOR U BRISELU I ODMAH PROVOCIRA: Kurti poslao 40 vozila policije na sever u kojoj, pozivajući se na svoja saznanja, navodi da je primećena kilometarska kolona od oko 40 vozila Kosovske policije iz pravca Bajgore koja se spustila u Srbovac i kreće se ka Leposaviću.

Ovaj medij pretpostavio je su se vozila uputila ka Jarinju.

Kosovska policija potom je u odgovoru za KoSSev demantovala medijske navode.

„Kosovska policija demantuje netačne tekstove objavljene u pojedinim medijima/portalima, uglavnom srpskim, poput lista Novosti, koji predstavljaju nerealno stanje, da je Kosovska policija pokrenula konvoj od četrdeset (40) policijskih vozila na severu ka Jarinju“, navode u odgovoru za KoSSev.

Kažu i da nepotvrđene vesti „ne služe građanima i bezbednosti“, već da stvaraju nesigurnost.

„Policija Kosova potvrđuje da nijedna jedinica ili kolona od četrdeset (40) vozila, kako se navodi u medijima, nije krenulo ka Severu ili Jarinju“, poručili su.

Ujedno su pozvali medije da sarađuju sa policijom kako bi potvrdili informacije pre objavljivanja.

Međutim, osim medija, više čitalaca tokom današnjeg dana slalo je informacije našem portalu o navodnom kretanju jedinica na Severu.

Srbi na Severu ove specijalne jedinice nazivaju ROSU – starim imenom jedne od specijalnih jednica.

Takođe na mrežama se deli, sada već viralan snimak koji je i našem portalu prosleđen, navodno usnimljen danas oko pet popodne gde se sa glavnog magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Jarinje, u delu Šaljske Bistrice vidi konvoj belih vozila koji se kreće ka Leposaviću i Lešku.

O kretanju specijalnih jedinica Kosovske policije danas je nakon sastanka u Briselu govorio i srpski predsednik.

On je kazao da je „sve što postoji od specijalne policije u Prištini poslato na četiri destinacije – od puta Srbica – Zubin Potok do Čečeva, Jasenovika“, kao i da su bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice „napunili do vrha“.

Neposredno nakon medijskih navoda o specijalnim jedinicama, ali i tvrdnji da se kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i ministar odbrane, Armend Mehaj, nalaze u bazi Kosovske policije „Belvedere“ u Južnoj Mitrovici, oglasio se i sam Svećlja koji je optužio Srbiju za širenje dezinformacija.

U objavi na Fejsbuku, obrativši se građanima Kosova, Svećlja je naveo da su pojačani vidovi i metode dezinformacija i propagande od strane pristalica i zaposlenih u Srbiji, te poručio da je njihov cilj da građane zabrinu i povećaju nesigurnost.

„Svakih sat vremena se dele neke informacije koje asociraju na događaje iz daleke i bolne prošlosti“, naveo je Svećlja.

Ujedno je pozvao sve na solidarnost i saradnju sa Kosovskom policijom.

Podsetimo, unazad nekoliko meseci tenzije rastu zbog prisustva specijalne policije na Severu.

Ovi službenici smešteni su u policijskim bazama koje su u opštinama Leposavić i Zubin Potok izgrađene tokom godine.

O tome čitajte u posebnim vestima:

Građani se opet žale da ih specijalci zaustavljaju na putevima, Policija tvrdi da to nije zastrašivanje, već pružanje sigurnosti

Građani ZP se žale na ponašanje kosovskih specijalaca, policija tvrdi – glavni cilj red i bezbednost

Novi medijski navodi o kretanju specijalnih jednica usledili su nakoh neuspelog sastanka na visokom političkom nivou u Briselu.

Vučić je pri povratku iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, u današnjem obraćanju.

U Prištini su teškim rečima najviši zvaničnici dočekali Boreljeve prozivke. Večeras se javnosti obratilla kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je teško optužila Borelja za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Listom su se oglašavali i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR kosovskom ministru unutrašnjih poslovam sa kojim se satao večeras. Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, potvrdio je ranije večeras srpski predsednik koji im je poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i „demonstrira snaga volje, a ne oružja“.

 O današnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.