Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

FOTO: KoSSev

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, prihvatio je predlog SAD o 48-časovnom odlaganju primene odluke kosovske vlade o izricanju kazni vlasnicima KM tablica.

Par minuta nakon ponoći američki ambasador u Prištini javno je saopštio da je od kosovske vlade zatražio da se kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim tablicama gradova na na Kosovu koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS odloži za još 48 sati, kako bi se Evropskoj uniji i SAD-u dozvolilo da se dalje angažuju sa stranama da bi se pronašlo rešenje.

Ovaj ambasador je ujedno poručio da su SAD zabrinute zbog toga što lideri Kosova i Srbije danas nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum o trenutnoj krizi na Kosovu.

Svega dvadeset minuta kasnije na istoj društvenoj mreži oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti navodeći da je prihvatio predlog ambasadora.

„Zahvaljujem se ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne ‘KM’ (i druge) automobilske tablice“, poručio je Kurti.

Kaže i da je srećan zbog toga što će raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana.

I dok su razgovori u prepodnevnim satima propali u Briselu, nastavilo se sa kriznom diplomatijom uz novi skok tenzija na terenu.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, u današnjem obraćanju.

U Prištini su teškim rečima najviši zvaničnici dočekali Boreljeve prozivke. Večeras se javnosti obratila kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je teško optužila Borelja za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Listom su se oglašavali i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR-a kosovskom ministru unutrašnjih poslova sa kojim se sastao večeras. Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, potvrdio je ranije večeras srpski predsednik i neposredno pre odlaganja odluke o kažnjavanju im poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i da se protestuje „mirno i demokratski“.

O današnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.