Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

U Briselu je upravo završen hitan trilateralni susret na visokom nivou u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, a kojem su prethodili bilateralni susreti. Do dogovora se nije došlo, potvrdio je srpski predsednik nakon završenog susreta. 

„Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila apsolutno konstruktivna. Deset puta menjane tekstove smo prihvatili, ali albanska strana nijednog sekunda nije htela da prihvati ništa, uvek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće“, kazao je Vučić.

Nakon višečasovnog sastanka sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, kojim je posredovao visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, kaže da će sada da „sabere sve utiske“ i da će se obratiti narodu večeras ili sutra.

Kazao je i da će Srbija „poslušati ono što će biti savet i zahtev visokog predstavnika“.

„On je tražio da oni (Priština) ne primenjuju kazne (za tablice), a mi da ne izdajemo nove tablice KM, što smo mi rekli da je sve u redu. Tako da ćemo mi to poštovati i ponašati se u skladu sa tjim, a videćemo šta će da radi druga strana“, dodao je Vučić.

Vučić ujedno poručuje da je sada svima u EU i svetu jasno ko je bio konstruktivan i želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije.

Naznačio je da je Srbija, kada se priča o budućnosti, jedino insistirala na tome da se poštuju potpisani dogovori.

„To je ono što je sve vreme kamen spoticanja jer ne žele ono što je dogovoreno da se primeni, već da se primenjuje nešto o čemu nije ni razgovarano“:

Kaže i da pred Srbijom nisu laki dani.

Pred nama su besane noći i svakako mnogo teških dana

Kaže da ne misli da „imamo ne znam kakvu tragediju“, ali i da neće biti lako u narednom periodu. Narodu na KiM je poručio da će biti uz njih.

Vučićevom obraćanju i prethodili su bilateralni, a potom i višečasovni trilateralan sastanak u Briselu.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, sastao se prvo nešto nakon 08.00 sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Četrdesetak minuta kasnije mediji su izvestili o tome da se Borelj sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Nakon 10.00 usledili su izveštaji o tome da se Borelj, zajedno sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, sastao i sa Kurtijem i Vučićem.

Konferencija visokog predstavnika EU očekivala se oko podneva, kako je bilo i najavljeno na televizijskom kanalu evropskih institucija, ali do sada nije bilo oglašavanja u vezi sa razgovorima u Briselu.

Tokom održavanja trilateralnog sastanka pojedini portali u Srbiji javili su da Vučić navodno nije pristao na ono što je predloženo kao rešenje, ali su izostale zvanične potvrde.

Sam Vučić se tokom dana oglasio na Instagramu navodeći da igra šah, dok čeka završetak bilaterale između Prištine i Brisela.

Sa druge strane, dopisnici pojedinih prištinskih medija izveštavali su tokom ovog sastanka da su male šanse da će danas doći do dogovora.

Hitni sastanci na visokom nivou, kako su ih nazvali iz EU, održali su se s ciljem pronalaska rešenja za okončanje trenutne krize, odnosno sprečavanja dalje eskalacija situacije na terenu, a uoči početka primene nove faze odluke kosovske vlade o tablicama koja obuhvata kažnjavanje vozača koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS.

Faza kažnjavanja u iznosu od 150 evra je zapravo, na osnovu odluke kosovske vlade iz oktobra meseca, trebalo da počne da se primenjuje od danas. Međutim, juče, ubrzo nakon potvrde Beograda i Prištine o susretu na visokom nivou, Kosovska policija je saopštila da prva faza traje sve do kraja dana, a druga počinje 22. novembra.

Sa druge strane iz Srpske liste su prethodno poručili da će izricanje prve novčane kazne biti „povod za otpor srpskog naroda“, dok je predsednik Srbije juče kazao da će izbiti „pakao na terenu“ ukoliko specijalci učestvuju u kažnjavanju onih koji nisu prešli na RKS, ali i da se nada da neće doći do oružanog sukoba.

Takođe, uoči današnjeg sastanka i iz Brisela je saopšteno da kriza sa tablicama mora da se reši pre primene nove faze odluke o tablicama.

Pročitajte još:

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica


O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.