Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Angelo Michele Ristuccia
FOTO: Radio K4

Komandant KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuća sastao se večeras sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svećljom sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i tenzijama nakon današnjih razgovora u Briselu koji nisu rezultirali rešavanjem krize sa tablicama.

Ristuća je, poput drugih međunarodnih zvaničnika, apelovao na sve strane da izbegavaju akcije koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije. Ujedno je pozvao i Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno, te da aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti.

„Važno je izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u avgustu“, poručio je Ristuća, saopšteno je iz KFOR-a.

Komandant KFOR-a, kako je saopštila ova misija, ostaje u bliskom kontaktu sa EULEX-om, predstavnicima kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija ali i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

„KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine“, zaključio je KFOR.

Sastanak je održan u jeku najnovije krize sa tablicama na Kosovu, ali i svega nekoliko sati nakon neuspelog sastanka u Briselu između kosovskog premijera i srpskog predsednika na kojem strane nisu došle do dogovora.

Evropska unija zatražila je od Prištine da prekine sprovođenje druge faze odluke o tablicama, odnosno izdavanje kazni za one koji nisu prešli na RKS, a od Beograda da suspenduje izdavanje novih tablica sa oznakama gradova na Kosovu, uključujući i KM .

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj kazao je nakon razgovora da je Beograd prihvatio predlog, ali ga je odbio kosovski premijer.

Sa druge strane, Aljbin Kurti kritikovao je Borelja zbog toga što je, kako je rekao, odustao od roka – marta 2023. kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

U Prištini su teškim rečima i drugi najviši zvaničnici dočekali Boreljeve prozivke. Večeras se javnosti obratilla kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je teško optužila Borelja za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Listom su se oglašavali i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR kosovskom ministru unutrašnjih poslovam sa kojim se satao večeras. Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, potvrdio je ranije večeras srpski predsednik koji im je poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i „demonstrira snaga volje, a ne oružja“.

O današnjim razgovorima u Briselu čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.