Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

„Ono što smo danas videli od Borelja je očigledna pristrasnost – priklonio se agresoru i predstavljao potpuno iskrivljene stvarnosti“, teškim rečima na račun visokog predstavnika EU i Srbije oglasila se večeras kosovska predsednica Vjosa Osmani. Sapštenje na društvenoj mreži Fejsbuk objavljeno je uoči najnovijeg skoka tenzija na terenu a nakon današnjih neuspelih razgovora u Briselu i izjave Borelja da je Priština ta koja je odbila predlog za rešavanje krize sa registarskim tablicama, a da je Beograd pristao. 

Osmani u svojoj objavi koju je za tri sata preko 13.000 ljudi „lajkovalo“, navodi da je prvo pravilo svakog procesa medijacije nepristrasnost.

Sa druge strane, poručuje – da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi „umesto da optužuje Kosovo, Srbiji pomenuo barem neka kršenja Briselskih sporazuma“.

Ona je izlistala 15 sporazuma, odnosno tački dogovora postignutih u Briselu za koje kaže da Beograd ne poštuje.

„Kršenje obaveze o tome da se rasformiraju paralelne i nelegalne kriminalne strukture, kako je to predviđeno Sporazumom iz 2013“, prva je stavka u objavi Vjose Osmani.

Kaže da ove strukture Vučić danas „podržava, finansira i naoružava“, a s ciljem da „napadnu Kosovo u stilu Putinovog plana“.

Kao drugu stavku navela je nesprovođenje Plana implementacije Sporazuma iz 2013. godine, koji, kako kaže, zahteva da obe strane usvoje zakone o amnestiji.

„Do sada je samo Kosovo to odobrilo“, poručila je.

Optužuje i Beograd za kršenje obaveza iz Sporazuma iz 2013. u vezi sa održavanjem izbora.

„Srbija je kontinuirano podsticala napade na srpske stranke koje nisu smatrane lojalnim Vladi Srbije. To je više puta potvrđeno u izveštajima međunarodnih izbornih posmatračkih timova“, navela je Osmani.

Kaže i da Beograd kontinuirano krši tačku 14. sporazuma koja nalaže da Srbija ne treba da blokira evropski put Kosova.

Optužuje srpsku stranu i za kršenje tačaka 9, 10 i 11 sporazuma iz 2013. godine, koje predviđaju integraciju Srba u policiju, pravosuđe…

„Štaviše, poslednjih dana videli smo flagrantno kršenje ovog sporazuma potpisivanjem ugovora sa nelegalnim institucijama Srbije i bez reakcije EU“, dodala je Osmani.

Kaže i da Srbija blokira implementaciju energetskog sporazuma skoro 10 godina.

Ujedno je optužila zvanični Beograd da ne sprovodi sporazum o slobodi kretanja, a zbog izricanja zabrana ulaska prištinskim zvaničnicima, građanima Kosova i zbog neprihvatanja dokumenata izdatih od strane Prištine.

Srbija ujedno ne sprovodi i sporazum o pravosuđu, smatra Osmani.

Kaže da to čini stavljanjem pečata na originalna dokumenta sudova i drugih organa Kosova sa natpisom „Republika Srbija – Kosovo i Metohija – pod upravom UN i Rezolucijom 1244.“.

Beograd, navodi kosovska predsednica, ujedno ne poštuje ono što je dogovoreno u vezi sa Kancelarijama za vezu jer, dodaje, ne dozvoljava povećanje broja osoblja ove kancelarije kako je to bilo dogovoreno.

Navodi i da Srbija krši sporazum o diplomama, carinske sporazume jer i dalje koristi paralelne carinske pečate i dogovor o katastru – „jer nema pomaka u obavezi Srbije da dostavi originalne katastarske isprave“.

Optužuje Beograd i da ne poštuje dogovore o mostu na Ibru, jer, kako kaže, „podstiče izgradnju nelegalnih objekata“, kako bi se onemogućilo kretanje automobila preko mosta.

Precizira i da Srbija ne poštuje sporazum o regionalnom predstavljanju.

„Pokušava da blokira učešće Kosova i pogrešno tumači sporazum o ​​fusnoti u bilo kojoj regionalnoj organizaciji Evropske unije, bilo da se radi o sastancima na vladinom, parlamentarnom ili drugom nivou“.

Poslednja tačka objave Osmani nalaže da Srbija nije ispunila svoje obaveze u vezi sa funkcionisanjem prelaza.

Kosovska predsednica je na kraju poručila da je spisak nepoštovanja preuzetih obaveza duži od onog koji je iznela.

Sa druge strane, naznačila je da se mir i stabilnost ne mogu postići „prihvatanjem onih sa hegemonističkim ambicijama“.

„Ali, Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja – dugoročnog mira i stabilnosti, kao i reda i zakona na celoj svojoj teritoriji“, naglasila je.

Kosovska predsednica oglasila se objavom u kojoj Beograd optužuje za nepoštovanje sporazuma a Borelja za nepristras nost samo nekoliko sati nakon nove runde dijalogana visokom nivou u Briselu koja nije rezultirala dogovorom o rešavanju krize na Kosovu u vezi sa tablicama.

Vučić je pri povratku iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, u današnjem obraćanju.

U Prištini su teškim rečima najviši zvaničnici dočekali Boreljeve prozivke. Večeras se javnosti obratilla kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je teško optužila Borelja za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Listom su se oglašavali i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR kosovskom ministru unutrašnjih poslovam sa kojim se satao večeras. Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, potvrdio je ranije večeras srpski predsednik koji im je poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i „demonstrira snaga volje, a ne oružja“.

O današnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.