Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da odmah obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica


Od osam sati ujutru isto toliko sati razgovora, ali bez dogovora. Predsednik Srbije prihvatio je predlog Evropske unije za rešavanje krize sa tablicama, ali ne i kosovski premijer, saopštio je nakon današnjih susreta u Briselu visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Borelj je danas održao bilateralne susrete sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom, dok je potom usledio višečasovni trilateralni susret.

Nakon završetka razgovora ovaj zvaničnik EU se obratio medijima na konferenciji za štampu na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja.

Kazao je da je bilo bitno da obojica danas dođu u Brisel zbog krize koja je na delu a svega tri meseca od poslednjeg sastanka u vezi sa krizom takođe u avgustu mesecu.

Kaže da se spor oko tablica od tada pogoršao.

Borelj precizira da se od leta upravlja krizama i pokušava da se izbegnu veštački rokovi i nove krize.

„Od prošlog leta smo zaokupljeni stalnim upravljanjem krizama, pokušavajući da izbegnemo jedan veštački rok za drugim: od roka do roka, od krize do krize“

„To znači da nismo uspeli da se usmerimo na pravi problem – normalizaciju odnosa, koja bi sprečila takve krizne situacije jer je uzrok mnogo veći od tablica“, naznačio je.

Podsetio je da je Kosovo odlučilo da se od 22. novembra, odnosno od ponoći kažnjavaju oni koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS.

Osvrnuo se i na to da je ova odluka o preregistraciji dovela do toga da Srbi sa Kosova izađu iz institucija na Sever.

„Manje od 50 Albanaca policajaca na Severu radi u policiji, što nije dovoljno. To dovodi do opasnog bezbednosnog vakuma u osetljivoj situaciji“, naveo je Borelj.

Podsetio je i na to su na terenu EULEX i KFOR, ali i precizirao da oni ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u skadu sa njihovim mandatom i kapacitetom.

Nakon današnjih susreta u Briselu Borelj je kazao da je stranama jasno naglasio da ne može ovako da se nastavi, odnosno da treba da se prestane sa rokovima i krizama.

Naznačio je da očekuje od Kurtija i Vučića da pokažu volju da se dogovore oko neslaganja i da nastave sa normalizacijom kako bi ujedno nastavili na evropskim putevima.

Borelj je potvrdio da je stranama izneo predlog za privremeno rešavanje krize, odnosno ponovio navod koje je nakon današnjih susreta, izneo i srpski predsednik.

Naznačio je da EU očekuje od Kosova da obustavi buduće faze u vezi sa preregistracijom na Severu, a Srbija da suspenduje izdavanje novih tablica sa oznakama gradova na Kosovu, uključujući i KM tablice.

Međutim, kaže da je ovakav predlog odbio kosovski premijer, a dok ga je srpski predsednik prihvatio.

„Nakon višečasovnih razgovora dve strane nisu uspele da se slože oko rešenja danas. Mislim da postoji važna odgovornost za neuspeh razgovora danas i za bilo koju eskalaciju i nasilje koje bi moglo da se dogodi na terenu u narednim danima“, poručio je.

U međuvremenu se oglasio i portparol EU Peter Stano, navodeći da i Kurti i Vučić „snose odgovrnost za neuspeh današnjeg sastanka i za bilo koju eskalaciju i nasilje koje se može dogoditi na terenu“.

Zato je još jednom pozvao strane da prihvate predlog EU i primene ono što se od njih zahteva.

„Prvo, sada očekujem da Kosovo odmah obustavi dalje faze u vezi sa preregistracijom vozila na Severu Kosova. Ponavljam: sada očekujem da Kosovo odmah obustavi dalje faze u vezi sa preregistracijom vozila na Severu Kosova. A Srbija, da obustavi izdavanje novih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, uključujući i KM tablice“, poručio je Borelj.

Kaže da bi to omogućilo da se pronađe održivo rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa.

Sa druge strane, tvrdi da to što danas nije postignut sporazum znači da mora da se izvede zaključak o tome kako se proces pregovora odvija.

Najavio je da će da informiše svoje kolege i partnere o ponašanju strana i nedostatku poštovanja za međunarodne pravne obaveze. Tvrdi da se to naročito odnosi na Kosovo.

„Ovo je veoma negativan signal. Zbog nedostataka današnjeg sporazuma, to takođe znači da moramo da izvučemo neke zaključke o tome kako se ti razgovori vode. Obavestiću zemlje članice o ponašanju strana u ovim razgovorima i nepoštovanju međunarodnih obaveza, a to se pre svega odnosi na Kosovo“.

Tvrdi da će dijalog i dalje biti visoko na njegovoj agendi uz podršku Lajčaka kojem se zahvalio na radu i strpljenju.

Osvrnuo se i na evropski, odnosno u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog za koji je kazao da on predstavlja mogući izlaz iz krize za perspektivu normalizacije i ispunjenje svih obaveza i sporazuma.

„Vladavina prava ne sme da služi kao izgovor za tenzije i eskalaciju, uz nepoštovanje važnih i obavezujućih obaveza dogovorenih pre mnogo godina u okviru dijaloga (Beograd-Priština) koji vode Evropska unija i moji prethodnici, visoki predstavnici“

„Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla eskalacija i nova opasna kriza“, poručio je za kraj Borelj.

Predsednik Srbije je takođe za medije potvrdio iz Brisela da je Borelj tražio od Prištine da obustavi primenu odluke o preregistraciji, odnosno druge faze – kažnjavanja vozača, a od Beograda da više ne izdaje nove KM tablice.

„Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila apsolutno konstruktivna. Deset puta menjane tekstove smo prihvatili, ali albanska strana nijednog sekunda nije htela da prihvati ništa, uvek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće“, kazao je Vučić.

Vučić je potvrdio da je Srbija prihvatila predlog Brisela, odnosno da „je sve u redu“, te kazao da će ga poštovati i ponašati se u skladu sa tim.

Ipak, kazao je i da treba da se sačeka i vidi šta će druga strana da kaže.

Pročitajte još:

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u reduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.