Rode: Dobro je što će Lajčak imati više vremena da radi na rešenju

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, pozdravio je odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da na 48 sati odloži početak kažnjavanja vozača koji nisu sa srpskih tablica oznaka gradova na Kosovu prešli na RKS.

Odlaganje je, uprkos neuspelim osmočasovnim razgovorima u Briselu koji su izazvali i novi skok tenzija na terenu, usledilo kasno sinoć i to ponovo intervenisanjem američkog ambasadora u Prištini.

Nemački diplomata smatra da je to dobar postupak Prištine,  ali i da je „dobro što će specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, imati više vremena da sa zainteresovanim stranama radi na rešenju“.

Rode je ponovo naglasio da je „apsurdno rizikovati eskalaciju zbog registarskih tablica“.

„Potrebno nam je više državničke sposobnosti, a manje pokušaja da se postigne povoljan ishod tako što će se biti na ivici sukoba“, naveo je Rode na Tviteru.

Situacija na Kosovu od juče je posebno osetljiva, a nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u Briselu o pitanju tablica završili bez ikakvog dogovora.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će već u ranim jutarnjim započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija juče pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od kosovskog premijera odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

U naredna dva dana, kako je potom saopštio, radiće sa EU i SAD na pronalaženju rešenja.

Za sutra je u Kosovskoj Mitrovici, a povodom aktuelne situacije, najavljen veliki miting na kom će prisustvovati žene sa KiM.

O jučerašnjim razgovorima u Briselu i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Hil: Vučićev angažman u dijalogu konstruktivan, potrebno je više od 48 sati

Šefica UNMIK-a: Razgovori se moraju nastaviti u dobroj veri kako bi trenutna putanja bila obrnuta

Kurti prihvatio predlog SAD-a o 48-časovnom odlaganju odluke o kažnjavanju vozača

SAD od Kurtija zatražile odlaganje odluke o kažnjavanju za 48 sati kako bi se zajedno sa EU angažovali na rešenju

Svećlja: KP spremna da osigura mir i bezbednost širom Kosova; Pozvao građane na saradnju

Mediji: Konvoj vozila specijalnih jedinica KP na Severu; KP demantuje – netačne vesti stvaraju nesigurnost

Osmani nakon sastanka u Briselu: Borelj pristrasan, Srbija agresor i želi da ilegalnim strukturama napada Kosovo

Komandant KFOR-a sa Svećljom o situaciji na Kosovu: Važno izbeći ponovnu eskalaciju situacije

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.