Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana večeras u Briselu

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Novo rukovodstvo Evropske unije, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, večeras dočekuje lidere Zapadnog Balkana na neformalnom sastanku u Briselu, piše RTS.

Osim predsednika Kosova Hašima Tačija, kako je najavljeno, sastanku će prisustvovati premijer Albanije Edi Rama, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Večerašnji neformalni sastanak je prvi sastanak novih čelnika Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana u tom formatu.

Večerašnji sastanak se može smatrati pripremom za veliki samit EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati početkom maja u Zagrebu – dve godine nakon sličnog samita u Sofiji.

Na tom samitu očekuju se poruke EU da je budućnost Zapadnog Balkana članstvo u Uniji, kao i da lideri potvrde da su privrženi reformama i vrednostima koje vode tom članstvu.

Važna politička odluka koja će odrediti ton debate je odluka koja se očekuje u martu – otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nakon što je doneta nova metodologija politike proširenja i nakon što Komisija ponovo izvesti o stanju reformi u tim zemljama.

Inicijator večerašnjeg sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel želi da pokaže da će Zapadni Balkan zaista biti jedan od prioriteta nove evropske administracije, kao što je to više puta isticano.

Sastanak se održava u periodu kada se ponovo intenzivira debata o Zapadnom Balkanu, o politici proširenja unutar EU, a i kada se očekuje da dijalog Beograda i Prištine konačno izađe iz blokade u kojoj se nalazi već više od godinu dana.

Beogradski i prištinski zvaničnici sreli su se pre nekoliko dana na 56. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, u okviru koje je potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja Beograda i Prištine, a ovim dokumentom izražena je i spremnost za izgradnju auto-puta Beograd-Priština. Pored ovoga, bez najave je prethodno potpisan i dokument o avio-saobraćaju Beograda i Prištine.

Međutim, nakon ovih sporazuma, kao i mnogo puta do sada, iz Beograda i Prištine stigla su suprotna tumačenja potpisanih dokumenata. Priština na sporazume gleda kao na korak ka konačnom priznavanju nezvisnosti Kosova od strane Srbije, a Beograd ga vidi kao bitnu stvar za Srbe na jugu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić se u Minhenu na okruglom stolu, prvi put sreo sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

O tome šta se sve dešavalo na relaciji Beograd-Priština na prethodnom sastanku u Minhenu čitajte u nastavku:

Osmani: Ne znamo detalje železničkog sporazuma, ne dozvoljavamo Tačiju da se uključi u dijalog

Gazeta Express: Grenel i Pompeo odbili da se sastanu sa Kurtijem

Kurti: Vučić nervozan zbog onoga što sam rekao u Minhenu

Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

Procurelo sa okruglog stola u Minhenu: Kurti napao Ramu, Tačija i Vučića zbog mini-šengena i promene granica

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.