Gazeta Express: Grenel i Pompeo odbili da se sastanu sa Kurtijem

Vest je ažurirana

Svojim nedavnim negativnim izjavama povodom Pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije i izgradnju autoputa Beograd – Priština, kao i zbog insistiranja na reciprocitetu nakon ukidanja taksi, kosovski premijer, Aljbin Kurti krenuo je putem direktne konfrontacije sa SAD-om, piše prištinska Gazeta Express.

Kurti potvrdio da se nije sastao sa Grenelom

Da se nije susreo sa Grenelom Kurti je danas kasnije potvrdio za Indeksonline.

Kaže da je imao više bilateralnih sastanaka tokom današnjeg dana, ali ne i sa američkim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine.
Međutim, tvrdi da su u kontaktu.

Nijedan visoki američki zvaničnik neće se sastati sa Kurtijem, uključujući Ričarda Grenela, dok ne ukine taksu na srpsku robu, navodi ovaj list pozivajući se na međunarodne izvore u Minhenu.

Kosovski premijer juče je stigao u Minhen, gde se održava bezbednosna konferencija. Pre njegovog dolaska potpisana su još dva Pisma o namerama za uspostljavanje železničke linije i izgradnju auto puta na relaciji Beograd Priština, između delegacije Beograda i delegacije koju je još bivši ministar za infrastrukturu, Palj Ljekaj, odredio nakon što je predstavljanja ideja o železničkoj liniji.

Kurti se nije preko dana oglašavao oko ovih dogovora, ali zato jeste uveče, poručivši da ovi kosovski zvaničnici nisu imali odobrenje nove vlade da potpišu pisma o namerama.

Osim toga, Kurti ne odustaje ni od uvođenja reciprociteta kada se ukinu takse, uprkos porukama američkih zvaničnika, a prvenstveno Ričarda Grenela, da se reciprocitet ne uvodi.

Izvori sa konferencije u Minhenu, kako prenosi Gazeta Express, poručuju da su za Vašington ovakvi stavovi neprihvaljivi.

„Niko ne može da naruši proces dijaloga“, rekli su.

Ovaj medij piše da su „najveći kosovski saveznici“ – izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, kao i američki državni sekretar, Majk Pompeo, odbili da se juče sastanu sa Kurtijem, na njegov zahtev.

„Niko od visokih američkih zvaničnika se neće sastati sa Kurtijem dok ne ukine takse. Kurti će se sastajati sa zvaničnicima nižeg ranga“, rekao je izvor.

I dok se Kurti protivi jučerašnjem potpisivanju pisma o namerama, njegov partner u vladajućoj koaliciji iz LDK, Avdulah Hoti, pozdravlja.

Hoti se ujedno danas sastao sa ambasadorom Grenelom i drugim američkim zvaničnicima, među kojima je i vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Filipom Rikerom.

„Razgovarali smo o važnim procesima kojima odmah moramo da se pozabavimo kao nova vlada. Uveravao sam ga da ćemo biti pouzdan partner u procesu normalizacije odnosa sa susednom Srbijom sa krajnjim ciljem uzajamnog prizanja“, napisao je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Podsetimo, kako je pre samo nekoliko dana javio RTK, pozivajući se na svoje izvore, SAD su odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok kosovska vlada ne bude ukinula takse na srpsku robu.

Ovaj medij je pisao da je Grenel imao „jasnu i oštru komunikaciju“ sa Kurtijem i predsednicom Skupštine, Vjosom Osmani, kojima je „jasno stavio do znanja“, da će „SAD otkazati sve projekte dok vlada ne bude uklonila takse i odustala od planova za uklanjanje reciprociteta“.

Grenel je prethodno ujedno na Tviteru poručio da takse moraju da se ukinu „kako bi bilo investicija“.


 Više o konferenciji u Minhenu, reakcijama prištinskih i beogradskih zvaničnika, kao i o potpisivanju pisama o namerama za uspostavljanje železnike linije Beograd-Priština čitajte u nastavku:

Kurti: Vučić nervozan zbog onoga što sam rekao u Minhenu

Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

Procurelo sa okruglog stola u Minhenu: Kurti napao Ramu, Tačija i Vučića zbog mini-šengena i promene granica

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramo

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.