Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Pismo o namerama za zelezničku liniju
FOTO: Tanjug/live

Beograd i Priština potpisali su ovog jutra pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja, s tom razlikom što je ovaj događaj sada najavljen za razliku od nedavnog, za javnost iznenadnog potpisivanja sličnog dokumenta o uspostavljanju avio-saobraćaja. Ovim dokumentom izražena je spremnost i za izgradnju auto-puta Beograd-Priština. Oba potpisivanja su se dogodila u Nemačkoj.

Potpisivanju u Minhenu su prisustvovali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, ambasador u Nemačkoj, Ričard Grenel koji je ujedno i američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, kosovski predsednik, Hašim Tači, i prištinska delegacija za potpisivanje Pisma o namerama za uspostavlajnje železničke linije.

Potpisivanje ovog pisma je prethodno najavio Grenel, kao i srpski predsednik već nekoliko puta, a poslednji put i juče nakon susreta sa Grenelom u Minhenu.

„Kada to jednog dana bude realizovano, doći će do obnove železničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Roba iz centralne Srbije moći će tada mnogo brže da dolazi na Kosovo, kao i putnici“, rekao je Đurić za beogradsku televiziju Prva u Minhenu.

Pismo o namerama nije pravni akt, već „izraz političke volje da linija bude ustanovljena“, poručio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić pre samog potpisivanja, prenosi Beta.

„Veoma smo vodili računa da naši interesi budu maksimalno zaštićeni, da sve bude u skladu s Ustavom i zakonima Srbije“, naveo je Đurić.

On je kao „veoma značajno“ ocenio to što je sa sastanka Vučića i Grenela „otišla jasna poruka“ da kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH moraju da budu ukinute i da ne treba da budu zamenjene „nekim novim merama i izmišljenim reciprocitetom“.

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramo

Pregovore o uspostavljanju železničke linije Priština-Beograd, najavio je specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine tokom posete Beogradu i Prištini krajem januara.

Pet dana pre toga u Berlinu je Ministarstvo privrede za javnost iznenada potpisalo Pismo namere sa kosovskom Agencijom za civilno vazduhoplovstvo i kompanijom Lufthansa o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine.

Vučić je potom javnost obavestio da je „borba sa Albancima bila teška nekoliko meseci“.

Pregovori o uspostavljanju železničke linije s druge strane najavljeni su unapred. Započeti su 27. januara kada se srpska delegacija, predvođena Markom Đurićem u Berlinu, sastala sa prištinskom.

Tada su i jedni i drugi izjavili da se nadaju da će ubrzo doći do konkretnih rešenja.

Krajem 2016, tenzije je naglo podigao tzv. slučaj voz, kada je uz velika obećanja zvaničnika u Beogradu o pomoći Srbima na Kosovu sa Topčidera, mimo redovne vozne linije, upućen voz oslikan ikonama i porukama „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku. Voz koji je zvanično ispratio Marko Đurić, u kojem su se nalazili novinari, kao i Miša Vacić, stigao je samo do Raške. Godinu dana kasnije, ekipa KoSSeva ga je pronašla kako saobraća jednom trasom južne Srbije, sa izbledelim porukama i ikonama koje otpadaju.

O železničkoj liniji razgovaralo se još 2015.

Privredene komore Srbije i Kosova sačinile su još 2015, zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja na Kosovu i Metohiji sa centralnom Srbijom, a u skladu sa briselskim dijalogom.

U okviru ovog dijaloga pitanje uspostavljanja železničkog saobraćaja u svim pravcima između Kosova i centralne Srbije je na nivou tehničkog dijaloga i privrednim pitanjima u Briselu postavljeno kao „preduslov za valorizaciju svih ekonomskih potencijala i interesa stanovništva“.

Iste godine su i predstavnici kosovskog ministarstva finansija potpisali ugovor o kreditu od 39,9 miliona sa predstavnicima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) za revitalizaciju železnica na Kosovu. Revitalizacija će se raditi u tri odvojene faze, a jedna od njih je ona na severnom Kosovu, to jest, u „severnom sektoru“, na relaciji „Mitrovica – srpska granica“.

Kako je tada iz Prištine saopšteno, revitalizacijom železnica, Kosovo će se povezati i sa Evropskom mrežom železnica, kroz koridore VIII i X u Makedoniji preko južnog Kosova, ali i sa Srbijom preko  Severnog Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.