I posle 19 godina bez kazne za zločin u Livadicama; Sestra stradale Mirjane Dragović: Svako svitanje je sa njenim imenom na usnama

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu održan je pomen stradalima koji su pre 19 godina život izgubili u bombaškom napadu na autobus Niš ekspresa u mestu Livadice kod Podujeva. 

Tog 16. februara je poginulo dvanaestoro Srba, a 43-oje je povređeno. Oni su putovali iz Niša na obeležavanje Zadušnica u Gračanici. 

Bol za stradalima i posle skoro dve decenije ne jenjava. Svaki dan je isti, ispunjen tugom i nadom da će se počinici za ovaj zločin pronaći i kazniti, kažu članovi porodice.

Skoro sam razmišljala i mislim da pravda kao reč u njihovom zakonu ne postoji, niti u njihovim glavama. Jedino što me trenutno kada ovako vidim sve vas i nas na grobu drži je nada da mi kao ljudi, kao Srbi, nećemo da dozvolimo da oni zaborave na ono što su uradili, nećemo da dozvolimo da se naša patnja tek tako baci pod tepih. Koliko god oni negiraju ono što se desilo, koliko god se to njima činilo malo ili nevažno, nama je svaki dan isti. Moje danas se ne razlikuje od onog juče i neće da se razlikuje od onog sutra. Dokle god ima nekog ko će da poteže to pitanje, ko će da se bori za pravo onih koji su poginuli, mislim da će naša pravda kad tad biti zadovoljena“, rekla je sestra stradale Mirjane Dragović, Jelena Stojanović.

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Ne prođe dan, a da se porodice ne sete svojih najbližih. „Svako svitanje je sa njenim imenom na usnama, tako da to se neće promeniti“, drhtavim glasom kazala je Jelena Stojanović.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji je pre 19 godina bio u jednom od pet autobusa kazao je da se ovaj zločin ne sme zavoraviti i da je obaveza da se na to podseća.

„Naša je obaveza da se sećamo i da obeležavamo i insistiramo kod svih institucija koje se bave rešavanjem zločina. Nažalost do sada smo imali priliku da vidimo da se nijedan zločin nije rešio, ali mi ne smemo odustati od pravde i istine. Ovo je jedan od najmonstruoznijih zločina i veoma je teško iz godine u godinu pričati i ponavljati, a da se ništa sa druge strane ne dešava. Najžalosnije je što svi zločinci danas mogu da vide da zločin na Kosovu i Metohiji može da prođe nekažnjeno“, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović dodavši da je najstrašnije što ih to može i ohrabriti za dalje postupke.

Pomen nastradalima organizovali su Eparhija raško-prizrenska i Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

“Pravde nema, neće je ni biti sigurno za srpski rod, srpski narod. Evo vidimo da devetnaest godina ne možemo da vidimo to lice ubica nijednog jedinog sa prostora KiM. To svedoči o tome da nema morala, etike i ljudskosti. Sve je to izgubljeno u ovom novom svetskom burnom poretku koji je nametnut i vidimo da se polako raspada“, rekao je sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije Ratko Popović.

Pre 19 godina u ovom napadu je na licu mesta poginulo desetoro ljudi, dok je kasnije još dvoje podleglo povredama. U napadu su, pored porodice Cokić – Njegoša, Snežane i dvogodišnji Danilo, poginuli i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Nenad Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

O zločinu u Livadicama, pročitajte još:

19. godina od napada na autobus u Livadicama, parastos u Lapljem SeluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.