Procurelo sa okruglog stola u Minhenu: Kurti napao Ramu, Tačija i Vučića zbog mini-Šengena i promene granica

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Neko je uspeo da zabeleži govor kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, na tribini koja je održana u Minhenu, prema pravilima „Chatam house“, prema kojim učesnici nemaju pravo da iznesu u javnost ono što se govori za stolom. Pred evropskim, američkim predstavnicima i predsednicima Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem, kao i albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti se obrušio na ideju Mini Šengena, zahtevajući „Mini-Maršalov plan“ za zapadni Balkan, rekavši da predsednici treba da se drže podalje od mapa, time direktno kritikujući Tačija i Vučića, kao i premijera Ramu zbog pitanja granice.

Kurti je izazvao Vučićevu reakciju kada je rekao da bi svet trebalo da pomogne Srbiji da se oslobodi Kosova. Vučić je kazao da je oštro reagovao, ali snimak pokazuje da on nije dobio ni reč da odgovori kosovskom premijeru.

„Verujem da bi svih šest država zapadnog Balkana trebalo da se pridruži Evropskoj uniji. Ne verujem da postoji bilo koja druga mogućnost“, rekao je Kurti.

Premijer Kurti rekao je da mu pitanje „mini-Šengena“ nije jasno i da bi predsednici država trebalo da ostanu izvan mapa.

„Ako se jedna ili dve države pridruže EU, biće još problema. Isto je bilo i 2004. godine, kada se deset država istovremeno pridružilo EU. Moramo zajedno da radimo na pridruživanju EU. Ova ideja o mini-Šengenu nije mi baš jasna, nisam video mnogo dokumenata, to je ideja koja nije osmišljena za implementaciju. Verujem da se mora ući u proces u Berlinu, pa bi bilo najbolje kada je svih šest država na stolu. Baš kao Maršalov plan, koji su sačinile Sjedinjene Države posle Drugog svetskog rata, i sada nam je potreban ‘mini-Maršalov plan’ za države Zapadnog Balkana. I konačno, ali ne najmanje bitno, moramo biti spremni za budući dijalog između Kosova i Srbije. Moramo imati na umu tri principa za zaceljivanje rana neuspelog plana o zameni teritorija. Treba da se pripremimo dobro, sa dobrim principima, za budući dijalog u našem regionu, posebno između Kosova i Srbije. Prvo – nema dogovora bez dijaloga, drugo – nema dijaloga sa mapama i treće – nema mapa sa predsednicima oko njih“, rekao je premijer Kurti.

Dalje je rekao da je posle 20 godina došlo vreme da se Srbija oslobodi Kosova.

„Skoro svi ste nam pomogli da pre 20 godina oslobodimo Kosovo iz Srbije. Sada mislim da je vreme da pomognemo Srbiji da se reši Kosova. Dakle, nakon oslobađanja Kosova od Srbije, Srbiji je potrebno da se oslobodi Kosova. Mi smo se oslobodili jer smo bili okupirani, Srbiji je potrebno da se oslobodi jer za Srbiju, Kosovo je zamka. Što se pre Srbija oslobodi Kosova biće bolje za sve i za ceo Zapadni Balkan“, rekao je Kurti.

Pročitajte još:

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.