Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Vučić Pink
FOTO: Pink

Najava Hašima Tačija da bi u toku ove godine moglo da dođe do potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma je priča koju slušam već sedam godina svake godine, poručio je danas iz Minhena Aleksandar Vučić. On je nakon potpisivanja Pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština rekao da ono ne predstavlja nastavak pregovora sa Prištinom jer „mi o statusu ne pregovaramo“, „već samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“.

Postizanje konačnog sporazuma ne zavisi od političkih želja, to zavisi od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu, poručio je Vučić Tačiju.

„A što se tiče samog sporazuma, ovo je samo početak da bi se došlo do stvarnog sporazuma“, ocenio je Vučić u izjavi novinarima nakon što je u Nemačkoj prisustvovao potpisivanju Pisma o namerama o obnovi železničkog saobraćaja sa Kosovom i o završetku izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine.

Potpisivanje dokumenta ocenjuje kao veoma bitno za Srbiju, ali i naglašava da će infrastrukturni radovi i saobraćajno povezivanje biti od velike koristi, kako za centralnu Srbiju, tako i za delove u kojima su nastanjeni Srbi južno od Ibra.

Vučić je rekao da će to omogućiti i proširenje saobraćajnih veza ali i slobodan protok ljudi, robe i kapitala, te se još jednom zahvalio američkom predsedniku, Donaldu Trampu, na posredovanju američke administracije u tom poslu.

Komentarišući optužbe srpske opozicije da nastavlja pregovore sa Prištinom uprkos činjenici da Kosovo nije ukinulo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, Vučić je rekao da to pokazuje koliko njegovi politički protivnici ne poznaju stvari o kojima govore.

Boško Obradović podsetio je ovoga jutra na obećanje Beograda da neće pregovarati sa Prištinom dok se ne ukinu takse.

„Nema pregovora dok ne budu ukinute takse? A onda mesecima tajno pregovarate i javno potpisujete dva sporazuma iako takse nisu ukinute. Tako planirate i priznanje tzv. nezavisnog Kosova? E, onda vas u Srbiji čeka Crna Gora koja će vam suditi za krivična dela izdaje“, poručio je Obradović na Tviteru.

„To su reči očajnika koji ništa ne razume. Pa mi i ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog. Mi ne pregovaramo o statusu. Ali neko ko je neznalica, neko ko je polu pismen, politički, ali i bukvalno, ne može to da razume. Ovde nema ništa što nama statusno predstavlja problem. Mi o statusu ne pregovaramo, čak i ne razgovaramo, govorimo o ekonomiji“, poručio je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koji je svom nasledniku na čelu Vlade, Aljbinu Kurtiju, rekao da će imati „težak razlaz“ ako ukine takse na robu iz Srbije i BiH, Vučić je kratko odgovorio: „Šta me briga“.

Vučić se sinoć sastao sa američkim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom, ovog jutra je prisustvovao potpisivanju Pisma o namerama za otvaranje železničke linije Beograd-Priština, sastao se sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filipom Rikerom, a danas kasnije učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kako su danas preneli kosovski mediji, kosovski premijer Aljbin Kurti otputovao je u Minhen kako bi takođe prisustvovao ovoj konferenciji zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Konferencija neće biti otvorena za javnost, najavljeno je ranije.

Pročitajte još:

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.