Osmani: Ne znamo detalje železničkog sporazuma, ne dozvoljavamo Tačiju da se uključi u dijalog

Vjosa Osmani
FOTO: RTK

Predsednica skupštine, Vjosa Osmani, kaže da nema detaljne informacije u vezi sa pismima o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština i izgradnje autoputa koji su potpisani u Minhenu između Beograda i Prištine, prenosi Ekonomia Online.

Osmani je rekla da kosovskoj skupštini nije prosleđen tekst ovog dokumenta te da ne može da komentariše dok ga ne pročita.

„Potpisivanje sporazuma od strane službenika Ministarstva za infrastrukturu je pitanje koje bi trebalo da postavite Ministarstvu za infrastrukturu. Nemam detalje i informacije o tome ko su zvaničnici sa sinoćnjeg potpisivanja sporazuma. Sporazum nam nije formalno poslat, u trenutku kada Skupština dobije tekst sporazuma moći ćemo da komentarišemo njegov sadržaj“, poručila je Osmani.

Osmani ipak poručuje da će parlamentarni odbori nadgledati sve sporazume koje postignu Beograd i Priština.

Da nije upoznat sa detaljima samih sporazuma o železnici i autoputu na relaciji Beograd-Priština, koji su potpisani pre dva dana u Minhenu, požalio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti, te je naznačio neophodnu transparentnost u dijalogu Beograda i Prištine.

Dokumenta je u ime Prištine potpisala delegacija koju je još bivši ministar za infrastrukturu, Palj Ljekaj, odredio nakon što je predstavljena ideja o železničkoj liniji.

Kurti je ujedno juče poručio da ovi kosovski zvaničnici nisu imali odobrenje nove vlade da potpišu pisma o namerama.

Predsednica kosovskog parlamenta ujedno je poručila da vladajuća koalicija LVV-LDK neće dozvoliti predsedniku Hašimu Tačiju da vodi dijalog sa Beogradom, jer je, prema njenim rečima, Ustavni sud jasno dao do znanja da samo premijer i vlada mogu da pregovaraju o sporazumu.

Ponovila je da je programom vlade ustanovljeno da se o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova neće raspravljati.

Tači: Iskoristiti šansu za međusobno priznanje

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sa druge strane, sinoć je naglasio da je u Minhenu, gde se održava bezbednosna konferencija, Kosovo dobilo jasnu poruku da „mora da bude odgovornije kada je u pitanju postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, sa posebnim naglaskom na okončanje dijaloga uz obostrano priznanje“, prenose kosovski mediji.

Poručuje da „ovu šansu treba iskoristiti“ kako bi se došlo do međusobnog priznavanja između Beograda i Prištine.

„Ako je iskoristimo, dobićemo decenije ekonomskog razvoja, ako je ne iskoristimo ostaćemo povređeni i izolovani od međunarodne zajedice.“

Profit od partnerstva sa SAD-om i EU koje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se nastavi, biće podrška za viznu liberalizaciju i članstvo u međunarodnim organizacijama, tvrdi, te naglašava da je i to bila poruka svih svetskih lidera u Mihenu.

Više o konferenciji u Minhenu, reakcijama prištinskih i beogradskih zvaničnika, kao i o potpisivanju pisama o namerama za uspostavljanje železnike linije Beograd-Priština, čitajte u nastavku:

Gazeta Express: Grenel i Pompeo odbili da se sastanu sa Kurtijem

Kurti: Vučić nervozan zbog onoga što sam rekao u Minhenu

Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

Procurelo sa okruglog stola u Minhenu: Kurti napao Ramu, Tačija i Vučića zbog mini-šengena i promene granica

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.