Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

„Mogu da vam kažem da su neki ovde u ovoj zgradi mislili da održe i Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana lekciju iz demokratije i toga šta treba da rade, a da su od predsednika Vučića dobili lekciju iz borbe za ravnopravnost država u našem regionu, da su dobili lekciju iz borbe za saradnju i racionalne odnose između država i naroda u regionu“, ocenio je Marko Đurić nakon panela „Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“ koji je održan u okviru Minhenske bezbednosne konferencije i bio zatvoren za javnost.

Političari iz Prištine na bezobrazan način pokušali su da vređaju Srbiju, istakao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

„I oni političari iz Prištine na vrlo bezobziran i bezobrazan način pokušali su da vređaju našu zemlju, da o njoj govore kao okupatoru, da o njoj govore kao o nekom ko porobljava i proteruje. Mislim da je u tom smislu na vrlo diplomatičan način zatvorio usta onima koji su mislili da na taj način sa Srbijom razgovaraju“, dodaje Đurić.

Razgovore između Beograda i Prištine uporedio je sa „malom ali važnom crticom“.

„Dakle, ovi razgovori između Beograda i Prištine u tom kontekstu bili su jedna mala, ali veoma važna crtica i želim posebno našim ljudima na Kosovu i Metohiji da kažem da je danas veoma značajan dan zbog toga što smo uspeli da napravimo pismo o namerama koje će železnički i drumski saobraćaj između nas i naše južne pokrajine učiniti efikasnijim i jačim“, istakao je Ðurić.

O statusu nije razgovarano, dodaje Đurić.

„Naravno da nismo razgovorali o statusu, to je rečeno milion puta, da dok takse ne budu ukinute o statusu se neće razgovarati. Ali ćemo da razgovaramo u formatu koji nama odgovara o stvarima koje nama odgovaraju, a dok takse ne budu ukinute neće biti razgovora o političkim pitanjima“.

Uspostavljanje železničkog saobraćaja, svakako je u interesu naroda sa KiM, ocenjuje dalje.

„Da li je nama u interesu da se Srbi iz Gračanice, Štrpca, Raniluga, Šilova, Parteša, Pasjana bolje povežu sa ostatkom Srbije? Naravno, da jeste.“

Đurić je zaključio da „Srbiju nisu uspeli da podele ni Kurti ni mnogi drugi, a neće uspeti da je podele ni mnogo manje ribe po beogradskim barama i močvarama“.

A u kosovskim medijima procureo je video snimak sa delom Kurtijevog govora, u kojem on umesto mini-Šengena predlaže „mini-Maršalov plan“, ali postavlja tri principa za „zaceljivanje rana neuspelog plana o zameni teritorija“.

„Prvo – nema dogovora bez dijaloga, drugo – nema dijaloga sa mapama i treće – nema mapa sa predsednicima oko njih“.

Naveo je da je Kosovu pre 20 godina pomognuto da se oslobodi srpske okupacije, a da sada treba pomoći Srbiji da se oslobodi Kosova kao svoje zamke.

Na snimku se čuje predsednik Vučić koji je zatražio da odgovori, na šta mu je moderator kazao da će se vratiti na njega kasnije.

„Bilo je žestoko“, rekao je Vučić za RTS posle ovog događaja.

U Minhenu je juče potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština, a nedavno i o uspostavljanju avio-saobraćaja.

Pročitajte još:

Procurelo sa okruglog stola u Minhenu: Kurti napao Ramu, Tačija i Vučića zbog mini-šengena i promene granica

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramo

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.