Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Grenel Tači Vučić

Danas je u Minhenu potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština. Prištinski i beogradski zvaničnici pozdravljaju postignuti dogovor, ali dok ga Beograd vidi kao „povezivanje Srbije sa svojom južnom pokrajinom“, Priština ga posmatra kao „veliki korak ka postizanju konačnog mirovnog sprazuma između dve zemlje“.

Tači: Postizanje sporazuma moguće u toku ove godine

„Još jedna prekretnica! Prvo dogovor o vazdušnom saobraćaju a danas smo potpisali sporazum o železnicama i autoputevima Kosova i Srbije“, poručio je kosovski predsednik, Hašim Tači koji je prisustvovao današnjem potpisivanju, na svom Tviter nalogu.

Tači je rekao da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom moguće u toku ove godine.

„Kosovo veruje u vođstvo predsednika Trampa i njegove administracije. Verujemo da je moguće da u toku ove godine bude postignut konačni mirovni sporazum Kosova i Srbije“, kazao je Tači.

On se zahvalio američkom predsedniku, Donaldu Trampu i Ričardu Grenelu, za kojeg kaže da je doveo do rešenja ovog pitanja.

„Veliki korak ka postizanju konačnog mirovnog sprazuma između dve zemlje“, poručio je Tači.

Današnji sporazum o železnicama i auto-putu „najbolja je poruka da će u regionu biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta, i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u celom Zapadnom Balkanu“, prenosi RSE.

Haradinaj: Vreme za veliko finale – uzajamno priznanje

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, pozdravio je, kako kaže, vođstvo i viziju Ričarda Grenela i američkog predsednika, Donalda Trampa za efikasno olakšavanje normalizacije železnice i autoputa Beograd-Priština.

A kao i kosovski predsednik, Haradinaj takođe vidi današnje potpisivanje kao korak ka većem cilju.

„Sada je na redu veliko finale: Uzajamno priznavanje, kako je Donald Tramp sa pravom naglašavao u dva prošlogodišnja pisma“.

Vučić o železničkoj liniji: „Veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“

Vest o potpisivanju Pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd – Priština, potvrdio je na svojoj Instagram stranici „buducnostsrbijeav„, predsednik, Aleksandar Vučić.

Kako se navodi, Vučić je posle potpisivanja rekao da je „to veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“.

Rekao je i da pregovori sa Prištinom „nisu bili laki“, kao i da je potpisani sporazum „od velikog značaja“.

„Ovo što je potpisano značajno je zbog slobode kretanja, protoka robe, kapitala, usluga i ljudi. Srećan sam što vidim danas napredak i mnogo hvala Trampu i Grenelu u ime Srbije, jer svi osećamo da ćemo od ovoga imati bolju budućnost i da ćemo osigurati mir za naredne decenije“, rekao je po potpisivanju dokumenta Vučić.

Direktor Kancelarije za KiM, ujedno je poručio da je ovo „važan dan za povezanost sa južnom pokrajinom“.

Potpisivanje pisma o namerama za ponovno uspostavljanje železničke linije i izgradnju autoputa Beograd-Priština, pozdravio je naknadno i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, preneli su mediji.

Rakić smatra da će najveći benefit od realizacije dogovora o železnici i auto-putu imati Srbi sa centralnog Kosova i Kosovskog Pomoravlja.

Grenel: Oba predsednika od samog početka saglasna i fokusirana

Grenel je takođe govorio nakon potpisivanja sporazuma, kaže da je dogovoren način da se otvore železnice i auto-putevi, ali je i podsetio da je prethodno dogovorena avio linija između Beograda i Prištine, prenosi RSE.

„Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mesta, i moram da kažem da su oba predsednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspeli da stignemo do ove tačke“, istakao je Grenel.

„Kada ljudima date posao i kada ljudima date nadu u budućnost, to zaista menja računicu. To smo želeli da učinimo, da unesemo malo energije, uzbuđenja u ovaj dijalog sa aspekta, ne sagledavanja političkih pitanja, već kako stvoriti ekonomsku zonu koja će biti od koristi ljudima“, rekao je Grenel.

„Značaj ovog posla su radna mesta. Šalje poruku poslovnoj zajednici u SAD i Evropi da bi trebali da dođu u region i da započnu ekonomski razvoj“, dodao je specijalni izaslanik američkog predsednika, Donalda Trampa.

Pročitajte još:

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.