Kurti: Vučić nervozan zbog onoga što sam rekao u Minhenu

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Na panelu o bezbednosti na Zapadnom Balkanu u okviru 56. Minhenske bezbednosne konferencije „bilo je žestoko“, poručio je sinoć predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Prema rečima kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, bilo je i tenzija, ali i Vučićeve nervoze zbog onoga što je rekao.

Sinoć je u Minhenu održana bezbednosna konferencija kojoj je prisustvao veliki broj međunarodnih zvaničnika, među kojima i lideri sa Zapadnog Balkana.

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da se tokom jučerašnjeg dana nije sastao sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, već da su samo učestvovali na istom panelu.

Predsednik Srbije je nakon sinoćne konferencije poručio da je „bilo žestoko“, dok je Kurti za RSE odbio da iznosi detalje sa sastanka, pozivajući se na pravila organizatora panela, koja sprečavaju da se stavovi učesnika iznose javno.

Međutim, priznao je da su tokom sastanka za okruglim stolom postojale tenzije.

„On (Vučić) je osetio veliki pritisak zbog onoga što sam rekao. Tada je usledila njegova reakcija sa nervozom“, rekao je Kurti za RSE.

Da je tokom sinoćnog panela bilo „tenzija“ potvrdili su i kosovski mediji koji su, kako navode, uspeli da dođu do govora kosovskog premijera koji se, „obrušio na ideju Mini Šengena, zahtevajući ‘Mini-Maršalov plan’, ali je i postavio tri principa za „zaceljivanje rana neuspelog plana o zameni teritorija“.

„Prvo – nema dogovora bez dijaloga, drugo – nema dijaloga sa mapama i treće – nema mapa sa predsednicima oko njih“.

Predsednicima je poručio „da se drže podalje od mapa“, time direktno kritikujući Tačija i Vučića, kao i premijera Albanije, Edija Ramu zbog pitanja granica, prenela je sinoć Gazeta Express.

Naveo je da je Kosovu pre 20 godina pomognuto da se oslobodi srpske okupacije, a da sada treba pomoći Srbiji da se oslobodi Kosova kao svoje zamke.

Kako je ovog jutra prenela prištinska Koha, pozivajući se na pisanja DW, Vučić je bio najviše uznemiren posle izjave Kurtija da je „svet pomogao Kosovu da se oslobodi od Srbije i da sada treba da pomogne Srbiji da se oslobodi Kosova“.

Reagujući na tu izjavu, Vučić je kazao da je po rezoluciji SB UN 1244 Kosovo deo Srbije i da nezavisnost Kosova nije priznalo više od polovine svetske populacije, prenosi Beta.

Kurti je tokom susreta iza zatvorenih vrata ocenio da treba obezbediti da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno i istovremeno postanu članice EU, jer bi u suprotnom, po njegovim rečima, neke od zemalja „mogle da prave probleme“.

Kosovski premijer je, prema pisanju Gazete Express, umesto balkanskog „mini Šengena“, predložio „mini Maršalov plan“, nalik „Maršalovom planu“ SAD-a posle Drugog svetskog rata.

Predstavnici zemalja koje su inicirale mini Šengen su branile tu ideju navodeći da obezbedjuje slobodu kretanja i roba ali i da ima polazište u Berlinskom procesu. Saznaje se da je jedan od njih odbacio navode da brani ideju o stvaranju neke treće Jugoslavije, navodeći da je „dosta“ tih priča, prenosi Beta.

Vučić je sinoć takođe za RTS poručio da se borio za interese Srbije te da je „moje bilo da govorim istinu na nečije potcenjivačke tvrdnje i čini mi se da sam na najbolji način zaštitio Srbiju i srpski narod“.

U Minhenu je juče potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština, dok je kosovski premijer rekao da kosovski zvaničnici nisi imali odobrenje nove vlade da potpišu ovaj dokument. Više o tome čitajte u nastavku:

Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

Procurelo sa okruglog stola u Minhenu: Kurti napao Ramu, Tačija i Vučića zbog mini-šengena i promene granica

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.