Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

FOTO: Tviter nalog Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da zvaničnici Kosova koji su potpisali Pisma o namerama sa zvaničnim Beogradom u železničkom i avio saobraćaju, nisu imali odobrenje nove vlade Kosova da to urade, te da je sa ekonomskog aspekta isplativija železnička linija do Leška umesto preko Merdara.

„Danas su u Minhenu dva sporazuma potpisana od strane zvaničnika koje je ovlastio bivši ministar Palj Ljekaj i ceo proces pregovora obavljen je pre početka naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili odobrenje nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, tekst sporazuma nije objavljen ili objavljen u javnosti. Objavljeni su različiti nezvanični nacrti“, naveo je Kurti u svojoj večerašnjoj objavi preko Fejsbuka.

Istakao je važnost transparentnosti ali i neophodnost da rezultat pregovora Beograda i Prištine bude u skladu sa, kako je napisao, suverenitetom Kosova i njegovim zakonima, te ekonomskim prioritetima.

„I dok je svaka vrsta povezivanja i unapređenje infrastrukturnih standarda neophodna za razvoj naših zemalja i kao deo evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan, rezultat pregovora istinski i u potpunosti u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu sa obavezama proisteklim iz procesa SSP.

Kurti tvrdi da je isplativija železnica do Leška nego do Merdara: „Štaviše, ako se oslonimo na jednu verziju sporazuma, i ako se ekonomski analizira, železnica do Leška je prioritetnija i isplativija od Merdara“.

Na kraju je naglasio da u tranzicionom periodu upravljanja, nova vlada analizira ono što je urađeno u prošlosti, te da je to prioritet za nadležna ministarstva.

Srpski i kosovski lideri, uz regionalne, nalaze se u Minhenu gde prisustvuju konferenciji o bezbednosti, a večeras su učestvovali na tribini „Izgradnja društvene stabilnosti u evropskom susedstvu“. Kurtiju je ujedno ovo prvo učešće na nekom međunarodnom skupu nakon izbora za premijera Kosova.

Kurti je rekao da je na zapadnom Balkanu mafija jedini sektor koji je integrisan u celosti, te da je na zapadnom Balkanu potrebno da najpoznatije osobe budu tužioci umesto premijera i predsednilka.

Na tribini su se prvi put sreli i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti kao dva zvaničnika.

„Bilo je žestoko“, rekao je Vučić za RTS posle ovog događaja.

Danas je u Minhenu potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština, a nedavno i o uspostavljanju avio-saobraćaja.

Pročitajte još:

Kurti u Minhenu: Mafija jedini integrisan sektor na Balkanu

Vučić i Kurti na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu

Vučić o železnici: „Mi ne pregovaramo, mi samo govorimo o stvarima koje nama idu u prilog“

Potpisano pismo o železnici; Priština – korak ka konačnom sporazumu; Beograd – važan zbog Srba na jugu

Potpisano pismo o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština

Vučić u Minhenu: Onog dana kada se ukinu takse spremni smo da formalno pregovaramoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.