Rikalo se pojavio na poslu usred glasina o skorašnjem razrešenju sa mesta ministra

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja

Kosovski ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Nenad Rikalo, pojavio se juče na radnom mestu i u svojstvu ministra Srpske liste u vladi Ramuša Haradinaja potpisao ugovor o saradnji sa udruženjem „Gen Vet“. Ministar Rikalo je, ovih dana dospeo u žižu kosovske javnosti zbog zahteva za njegovu smenu koji je kao jedan od uslova za svoje glasove za nacrt Zakona o budžetu za 2019. pred kosovskog premijera postavila opoziciona PSD. Ministri Srpske liste se od proleća prošle godine potpisuju „u ostavci“, a poslanici Srpske liste navode da deluju opoziciono u odnosu na svog koalicionog partnera Haradinaja.

Ministar iz redova Srpske liste, Nenad Rikalo, tačnije njegova smena, jedan je od pet zahteva na listi opozicione PSD stavljene pred kosovskog premijera, ukoliko želi 12 glasova ove opozicione političke opcije u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019.

Tradicionalno, Srbi u kosovskoj vladi obavljaju obaveze ministra za zajednice i povratak i ministra za administraciju i lokalnu samoupravu. Po prvi put u vladi Ramuša Haradinaja, Srbi su dobili i treću ministarsku fotelju i to upravo fotelju ministra poljoprivrede.

Jedno od obrazloženja za ovakav zahtev je da bojkotovanje kosovskih institucija od strane funkcionera Srpske liste blokira rad ministarstva, a da je podrška poljoprivrednicima sada posebno bitna, budući da je potrebno povećati proizvodne kapacitete kosovskih poljoprivrednika zbog smanjenog uvoza robe iz Srbije do kojeg je došlo po uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Taj, kao i ostale zahteve PSD, kosovski premijer Haradinaj je označio kao „legitimne“, a kosovski mediji već danima najavljuju da bi do odluke o razrešenju ministra Rikala moglo da dođe u trećoj nedelji januara.

Međutim, juče se ministar Rikalo pojavio na poslu u Prištini, kako javljaju kosovski mediji i potpisao memorandum o saradnji sa udruženjem „Gen Vet“.

„Ovaj memorandum je od posebne važnosti za ‘Gen Vet’ jer će kroz ovaj vid saradnje biti stvorena prilika za udruženje da koristi resurse ministarstva za razvoj i promociju aktivnosti vezanih za proizvodnju raznih rasa stoke i razmnožavanje stoke širom zemlje,“ rekao je Rikalo tom prilikom.

Smenu ministra Rikala kosovska javnost je tražila i na samom početku njegovog mandata kada je optužen od strane stanovnika Prištine da je u toku rata, u uniformi, maltretirao Albance u Prištini. Protiv njega nikada nije podignuta optužnica za ratne zločine, niti je navodni svedok njegovih zločina podneo krivičnu prijavu.

Mediji izveštavaju da Rikalo nije želeo da odgovara na pitanja koja nisu bila u vezi sa jučerašnjom aktivnošću.

Sa izuzetkom zvanične posete ministra u ostavci Dalibora Jevtića Austriji, do koje je došlo dok su takse na uvoz robe iz Srbije iznosile 10 odsto, ovo je prvi put da finkcioner Srpske liste javno izvrši dužnost u kosovskim institucijama nakon brojnih snažnih poruka poslatih koalicionim partnerima i posle odluke o taksama od 100 odsto, ali i posle izglasavanja seta tri zakona kojima se omogućava proširenje mandata KBS u oružane snage Kosova.

Upravo je zahtev za ocenu ustavnosti pomenutog seta zakona o KBS Ustavnom sudu trebalo da bude prva interakcija predstavnika Srpske liste sa kosovskim institucijama nakon spornih „anti-srpskih i anti-civilizacijskih“ odluka svojih koalicionih partnera, ali ova stranka ipak nije preduzela ovu meru u predviđenom zakonskom roku, te je kosovski predsednik, Hašim Tači, bez većih problema i odlaganja, „problematične“ zakone proglasio važećim.

Pritisak medija i organizacija civilnog društva neujednačen

Pored političkih partija na Kosovu, kosovski mediji, ali i nevladine organizacije dugo negoduju zbog neaktivnosti funkcionera Srpske liste koji, kako se više puta ističe u kosovskim medijima, nastavljaju da primaju plate od kosovskih institucija.

Rikalo, zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ministar administracije i lokalne samouprave, Ivan Todosijević, svi funkcioneri Srpske iste, Vladu Kosova su napustili marta 2017. nakon hapšenja Marka Đurića u Mitrovici i od tada su plate za posao koji navodno ne obavljaju kosovski budžet koštale 65.000 evra, izvestila je pre par dana Gazeta Express.

Isti list je izračunao da je kosovski budžet oštećen za dodatnih 15.000 koliko iznose plate deset poslanika Srpske liste koji od novembra ne učestvuju u radu ove institucije zbog obluke kosovske vlade da uvede taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije (prim.red. dok poslanička grupa Srpske liste broji deset poslanika, sama Srpska lista ima devet poslanika, deseti poslanik poslaničke grupe Srpska lista je Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije).

Iako kosovska skupština generalno ima problema sa neaktivnošću poslanika i neretko ne uspeva da obezbedi kvorum, upravo se poslanici Srpske liste uzimaju kao primer kada se poziva na neophodnost izmene odredbi Pravilnika o radu Skupštine Kosova koje je više puta predlagala nevladina organizacija Kosovski demokratski institut. Izmenama bi se, između ostalog, i osmislile sankcije za poslanike koji ne ispunjavaju svoje dužnosti i ne pojavljuju se na sednicama Skupštine.

Slično, iako čak sedam ministara vlade Ramuša Haradinaja ima podignute optužnice zbog korupcije ili zloupotrebe službenog položaja, njihovu smenu, osim međunarodnih predstavnika, do sada zvanično nije tražio niko.

Nakon ministara i poslanika, krajem novembra su i gradonačelnici iz redova Srpske liste iz četiri severne opštine dali otkaze, a odbornici lokalnih skupština proglasili prestanak saradnje sa prištinskim institucijama, takođe, zbog odluke o taksama. Međutim, ni ostavke gradonačelnika kosovska vlada još uvek nije prihvatila.

 

Pročitajte još:

PSD traži smenu Rikala i ispunjenje još četiri uslova za svoje glasove za budžet za 2019

Sledeće nedelje očekuje se smena Nenada Rikala na zahtev PSD-a

Tužilaštvo Kosova: Nema dokaza o postojanju dela ratnog zločina u slučaju Rikala

Drecun dobio „poklon“. O Rikalu i u BG i u PR​

SRS o Rikalu: Čije interese štite Srpska i nametnuti predstavnici Srba?​

Oglasio se Rikalo: Nisam učinio ništa loše nijednom Albancu, sve vreme radim na pomirenju

Reagovao Haradinaj: Ministar Rikalo nije bio uključen u zlostavljanje Albanaca

Pacoli traži da Haradinaj razreši ministra poljoprivrede Nenada Rikala

Ministar Rikalo prinuđen da ugasi privatni biznis

Veselji i Rikalo za Dan krompira u Vučitrnu, Veselji: Savremene patriote su proizvođači

Koha: „Rikalovu osvetu za suprugu potvrdio i sud“

Koha: „Rikalo se nezakonito osvetio zbog supruge“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.