Jevtić sa Štraheom: I Srbi i Albanci zarad mira da izgube ponešto i dobiju kroz dijalog

Dalibor Jevtić, zamenik premijera Kosova i Hans Kristijan Štrahe, vice-kancelr Austrije
Dalibor Jevtić, zamenik premijera Kosova i Hajnc Kristijan Štrahe, vice-kancelar Austrije

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić i vice-kancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, sastali su se u utorak u Beču. U saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da su razgovarali o uslovima života na Kosovu, ali i o dijalogu između Beograda i Prištine. Jevtić je istakao važnost sprovođenja sporazuma, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Jevtić je zatražio podršku Austrije u rešavanju problema, istakavši da je veoma bitno da se dogovori postignuti u Briselu „primene na način kako je dogovoreno“. U Austriju je odneo i poruku da „rezultat dijaloga mora biti kompromis“.

„Mora se prestati sa razmišljanjem da je sve što je dobro za Srbe automatski loše za Albance i obratno. I jedna i druga strana moraju biti spremne da, zarad mira i stabilnosti, i izgube i dobiju nešto kroz dijalog. Ne postoji kompromis koji će zadovoljiti samo jednu stranu, to onda nije i neće biti kompromis. Dijalog nema alternativu, ali dijalog koji podrazumeva poštovanje i implementaciju dogovora, a ne dijalog samo forme radi. Suština je važnija od forme. Za mene je život važniji od politike i to je pristup za koji se ja zalažem, praktična primena politike u službi građana,“ rekao je Jevtić.

Jedna od tema koja je od vitalnog značaja za srpski narod na Kosovu, naveo je Jevtić, je i formiranje Zajednice srpskih opština. Ova tema o kojoj treba govoriti na svakom mestu, rekao je zamenik premijera, navodi se u saopštenju.

Ministar je poručio da „Srpska lista ulaže puno napora da narodu na Kosovu poboljša uslove života“, naglasivši da je ova partija protiv zamrznutog konflikta.

Vice-kancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe se složio sa Jevtićem i rekao da će Austrija kao predsedavajuća Saveta Evropske unije nastaviti sa insistiranjem da se dijalog nastavi jer je to „jedini način da se problemi rešavaju.“

Osim navedenih tema tokom sastanka između dvojice zvaničnika razgovarano je i ostalim političkim temama na Kosovu a Štrahe je istakao posebne simpatije i podršku koju on lično ima za srpski narod.

Jevtić je pozvao Štrahea da poseti Kosovo kako bi još bolje razumeo i upoznao sa životom i problemima običnih ljudi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.