Tači ukazom proglasio zakone o KBS, Srpska lista nije podnela žalbu

 

Hašim Tači proglašava zakone o transformaciji KBS

Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je danas ukaz o proglašenju tri zakona kojima se omogućava transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u oružane snage, ali bez promena imena. Srpska lista dosad nije podnela zahtev za ocenu ustavnosti, a zakonom predviđeni rok je istekao, navode iz Ustavnog suda Kosova.

U prisustvu komandanta KBS, Rahmana Rame, Tači je potpisao ukaze za proglašenje zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, o KBS i o pravilima službe u KBS-u, koje je Skupština Kosova u drugom čitanju usvojila 14. decembra.

Član 113 stav 5 Ustava Kosova propisuje da deset (10) ili više poslanika Skupštine može, u roku od osam (8) dana od usvajanja, da ospori ustavnost bilo kog zakona koji je usvojila Skupština, kako zbog sadržaja tako i zbog procedure sprovođenja.

Zakonom o Ustavnom sudu Kosova (čl. 43) predviđeno je da se „zakon ili odluka usvojena od strane Skupštine Republike Kosovo prosleđuje predsedniku Republike Kosovo za objavljivanje nakon proteka roka određenog članom 113, stav 5 Ustava“.

U roku od 15 dana nakon objavljivanja u Službenom listu Kosova, zakoni će stupiti na snagu.

Uprkos najavama, Srpska lista nije uložila žalbu za kršenje Ustava

Iako su na konferenciji za medije najavili da će podneti žalbu Ustavnom sudu zbog kršenja odredaba samog kosovskog ustava, to do danas nisu učinili. Najjača stranka kosovskih Srba, Srpska lista, doduše, kako je njen glasnogovornik Igor Simić rekao u Kosovskoj Mitrovici 14. decembra, nije „ni očekivala da će taj sud stati u odbranu prava“.

Direktor Kancelarije za informisanje Ustavnog suda Kosova Veton Dulja potvrdio je za KoSSev da do danas Srpska lista nije podnela zahtev za ocenu ustavnosti, te da je rok od osam dana istekao.

„Do ovog trenutka nije niko,“ rekao je u telefonskoj izjavi Dulja.

Rok za podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti, prema Duljinim rečima, tekao je upravo od 14. decembra – dana usvajanja ovih zakona.

Inače, Srpska lista, ali i srpsko državno rukovodstvo su više puta isticali da izglasavanjem zakona o transformaciji KBS prištinske vlasti pokušavaju da zaobiđu ustavne mehanizme za zaštitu prava zajednica kakvo je pravo duple većine i time krše sopstveni Ustav.

Pokušali smo da dobijemo odgovor od predstavnika Srpske liste, ali do objavljivanja vesti nismo uspeli da ostvarimo kontakt sa ministrom u ostavci Daliborom Jevtićem i poslanikom u kosovskoj skupštini Igorom Simićem, dok je poslanik i član skupštinskog odbora Skupštine „Republike Kosovo“ za unutrašnje poslove, bezbednost i nadzor nad KBS-om Zoran Mojsilović prekinuo vezu nakon što se novinar KoSSeva predstavio i postavio pitanje.

Naime, Srpska lista smatra da je za izmenu mandata KBS bilo potrebno izglasati ustavne izmene. Za svaku izmenu ustava potrebno je 2/3 glasova svih poslanika kosovske skupštine i 2/3 glasova poslanika svih predstavnika nevećinskih zajednica kojih je u kosovskoj skupštini 20. To znači da bez najmanje 4 glasa srpskih poslanika i svih 10 glasova poslanika koji predstavljaju Turke, Bošnjake, Gorance i zajednicu Roma, Aškalija i Egipćana nije moguće menjati Ustav.

Kako bi izbegle ovo, prištinske vlasti su promenile mandat KBS izmenom zakona.

Ipak, iz Srpske liste žalbu nisu podneli, ali je ostalo obećanje da će prvaci Srpske liste stati goloruki ispred svog golorukog srpskog naroda.

Paket zakona kojim je omogućeno proširenje mandata KBS izglasan je u Skupštini Kosova 14. decembra sa 107 glasova poslanika. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali toj sednici. Odluka je bila jedna od retkih koja je donekle podelila Zapadni svet. Dok su iz NATO alijanse izražavali žaljenje zbog nepravovremenog poteza kosovskih institucija, iz ambasade SAD u Prištini je pozdravila početak dugoročnog procesa transformacije KBS u „formaciju sa mandatom teritorijalne odbrane“, ali i naglasila da neće biti nikakvih „trenutnih promena“. I iz EU su u kratkom saopštenju naveli da dele stav NATO-a da mandat KBS treba da bude izmenjen samo kroz „inkluzivan i postepen proces“ u skladu sa kosovskim Ustavom. Naveli su i da očekuju da će Kosovo nastaviti da poštuje obaveze iz oblasti bezbednosti preuzete odredbama Prvog sporazuma o normalizaciji koji je u Briselu zaključen 2013.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.