„Neprihvatljive“ ostavke četiri gradonačelnika severnih opština

Goran Rakić
Foto: KoSSev

Izvor: Radio slobodna Evropa (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Vlada Kosova smatra da treba pravno razmotriti kontroverzne ostavke četiri gradonačelnika opština sa većinski srpskim stanovništvom na Severu Kosova, ali još uvek nije donela konačnu odluku o narednim koracima.

Zvaničnici Vlade Kosova za Radio slobodna Evropa kažu da način na koji su se gradonačelnici ovih opština obratili institucijama i forma u kojoj su ponudili ostavke, ostaje pitanje koje tek treba da se razmotri.

Portparolka Vlade, Donjeta Gaši (Donjeta Gashi), kaže da još nema konačne odluke u vezi sa ovim ostavkama. Navodi da glavni problem predstavlja upotreba termina „Kosovo i Metohija“ u ostavkama gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. Takav termin ne postoji u Ustavu i važećim zakonima na Kosovu.

„Još uvek ništa nije odlučeno o ovom slučaju. Način na koji su gradonačelnici severnih opština podneli ostavke Ministarstvu administracije lokalne samouprave, bio je nepropisan, u smislu da je način adresiranja bilo neispravan. U ovoj fazi još uvek nije preduzeto ništa. Svakako, kao takve, te ostavke ne mogu biti prihvatljive za kosovske vlasti, jer one nisu konkretno upućene Vladi Republike Kosovo,“ kaže Gaši.

Ni pravno odeljenje Ministarstva za administraciju i lokalne upravu Vlade Kosova, još nije dalo ocenu o zakonitosti ostavki gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, bez obzira na to što su svi zakonski rokovi od trenutka kada su ostavke predate u elektronskoj formi relevantnom Ministarstvu, sada istekli.

Zamenik ministra u Ministarstvu administracije lokalne samouprave, Bećir Fejzulahu (Beqir Fejzullahu), kaže da pravna kancelarija nije donosila zaključke u vezi sa ponuđenim ostavkama četiri gradonačelnika opština na Severu Kosova.

Fejzulahu kaže da sada kada su prošli svi zakonski rokovi za razmatranje ostavki, ovo pitanje ima jak politički karakter i odluke mogu da se donesu samo sa visokog političkog nivoa.

„Ovo pitanje je sada van nadležnosti zakonodavstva na snazi, ima politički karakter i o ovoj stvari se izjasnio i premijer. Dakle, ove ostavke, imaju više politički neko proceduralni karakter,“ naglašava Fejzulahu.

On takođe kaže da o ovim ostavkama nije bilo reči ni sa ministrom Ministarstva administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, Ivanom Todosijevićem, koji dolazi iz redova Srpske liste, kojoj pripadaju i četiri gradonačelnika u ostavci.

Zvaničnici Ministarstva administracije lokalne samouprave, ranije su rekli da, u slučaju da su procedure prema kojima su predate ostavke četiri gradonačelnika severnih opština u skladu sa zakonom, onda će predsednik države biti obavešten, a on, zatim, postupajući na osnovu zakona na snazi, treba da proglasi nove izbore za gradonačelnike u opštinama iz kojih su gradonačelnici koji su ponudili ostavke.

S druge strane, Ahmet Rušiti (Ahmet Rushiti), menadžer projekta za odgovornost lokalnih institucija iz Demokratskog instituta Kosova, kaže da su gradonačelnici opština na Severu Kosova izabrani prema zakonima Kosova i u slučaju ostavki, u roku od 30 do 45 dana treba raspisati vanredne izbore.

„Razlog zbog kog nemamo odluku Ministarstva administracije lokalne samouprave Vlade Kosova, leži u činjenici da žele da drugačije interpretiraju ovaj slučaj ili da nađu neku zamerku na zakonitost ovog procesa i zatim, preko političke odluke, te gradonačelnike zadrže na istim funkcijama zbog osetljivog stanja koje vlada na severu zemlje,“ smatra Rušiti.

I politička partija Srpska lista, dodaje Rušiti, igra istu igru kao i prošle godine sa odlukama o izlasku ministara iz Vlade, a koji još uvek rade kao ministri u ostavci u Vladi Kosova. Ali, on naglašava i da postoje razlike između ministarskih funkcija i funkcija gradonačelnika opština.

„Ni oni (prim.red. ministri Srpske liste) nisu napustili (prim.red. Vladu), oni nastavljaju da budu na istim pozicijama. Ali, isto ne može da važi za gradonačelnike opština zato što njima mandat daju direktno građani, i u slučaju ostavki, te opštine treba da idu na vanredne izbore,“ objašnjava Rušiti.

KoSSev: Presudom Ustavnog suda KO 80/100 koji se 2010. izjašnjavao na zahtev tadašnjeg predsednika Fatmira Sejdiua (Fatmir Sejdiu), a posle javne ostavke gradonačelnika Orahovca, Ćazima Ćeske (Qazim Qeska) o tome koja institucija je nadležna da oceni efekat i punovažnost ostavke i konstatuje eventualni prestanak mandata predsednika opštine na osnovu saopštenja za javnost, ustanovljeno je da je „svaka ostavka, bilo kojeg predsednika opštine konačna i definitivna i njom prestaje mandat predsednika opštine“.

Bivši član Centralne izborne komisije iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), Fljorijan Duši (Florijan Dushi), kaže za Radio slobodna Evropa da Vlada i relevantno ministarstvo treba da razmotre da li su ostavke podnete na zakonom propisan način i da zatim deluju.

„Ja ne znam u kojoj formi su oni ponudili ostavke i da li su one u skladu sa propisanim formama među-institucionalne komunikacije. Međutim, smatram da uvek treba imati u vidu činjenicu ili jedan presedan sada već stvoren ili ozakonjen u nekom obliku presudom Ustavnog suda u slučaju ostavke predsednika Opštine Orahovac, kada smo imali slučaj ostavke gradonačelnika upućene javnosti, a ne posebnoj instituciji, i kao takvu, Ustavni sud ju je prihvatio kao završni i neopozivi akt,“ rekao je Duši.

Ostavke gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na Severu, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, usledile su nakon odluke Vlade Kosova o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije.

Pročitajte još:

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Šest gradonačelnika s juga podržavaju četiri sa Severa ali ne daju ostavke

Gradonačelnik Z. Potoka jedini juče dostavio ostavku, skinuo „teret bruke“, presrećan što je kraj

Ostavke gradonačelnika neće biti prihvaćene zbog „Kosovo i Metohija“?

RTK2: U MALS stigle i preostale ostavke

I dalje nije jasno da li će četiri opštine na Severu ići na izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.