Veselji i Rikalo za Dan krompira u Vučitrnu, Veselji: Savremene patriote su proizvođači

Kadri Veselji i Nenad Rikalo sa proizvođačima krompira u Vučitrnu presecaju crvenu vrpcu FOTO: Veriu.info

Izvor: Veriu.info (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; izdanje od petka)

Na proslavi Dana krompira u Pestovu, u Vučitrnu, gde su pored farmera bili i šefovi lokalne samouprave, prisustvovali su i ministar poljoprivrede Nenad Rikalo i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji. Potonji je pohvalio poljoprivrednike Vučitrna da rade mnogo za ekonomiju zemlje, izveštava Veriu.info.

Pred proizvođačima i prerađivačima krompira, predsednik Skupštine Veselji je naglasio da je Kosovo mesto radnih ljudi i velikih mogućnosti u privredi.

„Savremene patriote su proizvođači, dragoceni radnici Kosova, oni koji svojim radom, i sa svojim ekonomskim inicijativama stvaraju nova radna mesta,“ rekao je on, dodajući da je vizija u drugoj deceniji nezavisnosti da Kosovo proizvodi i izvozi što je moguće više proizvoda.

„Vlada Kosova ima jasne obaveze: Da obezbedi punu podršku lokalnim biznisima. Da ih podrži, ne samo sa subvencijama, već i sa potrebnim fiskalnim podsticajima i drugim merama kojima kosovski proizvodi mogu da prodru na međunarodna tržišta,“ rekao je predsednik Veselji. Biznis u proizvodnji i preradi oslanjaće se više na donacije, subvencije i fiskalne politike, tako da ima više rezultata za domaće i strano tržište,“ rekao je.

Krompiri u Vučitrnu FOTO: Veriu.info
Krompiri u Vučitrnu FOTO: Veriu.info

Uprkos ogromnom trgovinskom deficitu Kosova, Veselji je rekao da kompanija „Pestova“ pokazuje veliki uspeh izvozeći svoje proizvode u četiri zemlje Evropske unije, što je uspešna priča koja treba da bude primer.

Gradonačelnik Vučitrna, Džafer Tahiri rekao je da vredni poljoprivrednici iz Vučitrna zaslužuju mnogo veću podršku, ne samo od opštine, već i od strane Ministarstva poljoprivrede. Imajući u vidu da je proizvodnja krompira jedan od najgorih poslova u poljoprivredi, Tahiri je pozvao da se javni novac namenjen za subvencije u poljoprivredi, da za podršku mnogo plemenitih poljoprivrednika u Vučitrnu, posebno proizvođača krompira.

Ministar poljoprivrede Nenad Rikalo je govorio o podršci Ministarstva poljoprivrede za uzgajivače krompira, dok iz kompanije „Pestova“ kažu da je to kompanija koja je postigla da njen brend postane uspešan ne samo na Kosovu, već i na međunarodnom tržištu.

S druge strane, vlasnika firme „Pestova“ Bedri Kasumi ocenio je da je uspeh uzgajivača krompira, ali i same kompanije „Pestova“ rezultat sveobuhvatne podrške stranih donatora, donatora centralne i lokalne vlasti.

Ali, pored uspeha, on je, takođe, spomenuo teškoće koje imaju kosovski poljoprivrednici, naglašavajući tri zahteva koje za institucije ove zemlje imaju poljoprivrednici: da nafta bude jeftinija od onih koji je koriste kao luksuz, da prošire mrežu za navodnjavanje i da obezbede poljoprivredne proizvode.

Povodom Dana krompira, predsednik skupštine Veseliji, ministar poljoprivrede Rikalo, gradonačelnik Tahiri i Kasumi iz Pestova otvorili su savremeno skladište za skladištenje krompira

„Zahvaljujući ovoj donaciji od strane Ministarstva poljoprivrede sada ćemo sa ovim skladištem da budemo u mogućnosti da održimo kvalitet krompira do jula, pružimo kvalitetne proizvode iz oblasti krompira u Vučitrnu i na Kosovu,“ rekao je Kasumi.

Skladište za krompire u Vučitrnu koje je doniralo kosovsko ministarstvo za poljoprivredu
Skladište za krompire u Vučitrnu koje je doniralo kosovsko ministarstvo za poljoprivredu

U dodatku obeležavanja Dana krompira, popodne je nastavljeno obeležavanje Dana krompira u centru Vučitrna uz lokalne proizvode od krompira, tradicionalna jela i čaj koje su pripremile kompanije iz Vučitrna.

Zasadi krompira u Vučitrnu
Zasadi krompira u Vučitrnu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.