Ministar Rikalo prinuđen da ugasi privatni biznis

Izvor: Gazeta Express  (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Dovoljan je bio jedan službeni dopis Agencije za borbu protiv korupcije (APK) da ministar poljoprivrede, Nenad Rikalo, bude prinuđen da ugasi svoj privatni biznis „Future System“.

Reakcija Agencije za borbu protiv korupcije usledila je tek nakon izveštavanja dnevnih novina „Zëri“, maja ove godine.

Za slučaj „Rikalo“, saznalo se nakon nekoliko meseci pošto je postavljen na poziciju ministra poljoprivrede – to da je vlasnik i ovlašćeno lice u sopstvenom biznisu „Future System“.

Novina „Zëri“ došla je do odluke APK o ovom slučaju, kojom se potvrđuje da je ministar
Rikalo u sukobu interesa.

„Ovaj slučaj počeo je da se razmatra nakon informacije koja je dostavljena na adresu APK. U skladu sa postupkom, analizirane i potvrđene su informacije i drugi podaci koje je Agencija za Registraciju Biznisa (ARBK) verifikovala. Primećeno je da je visoki zvaničnik Nenad Rikalo – ministar poljoprivrede, šumarstva i regionalnog razvoja, ovlašćeno lice privatnog biznisa  „Future System“, što prema Zakonu o suzbijanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije (sic!), predstavlja mogući konflikt interesa i kršenje pravila vršenja javne funkcije“, navodi se između ostalog u odluci Agencije za borbu protiv korupcije.

Veselji i Rikalo za Dan krompira u Vučitrnu, Veselji: Savremene patriote su proizvođači

Koha: „Rikalovu osvetu za suprugu potvrdio i sud“

Koha: „Rikalo se nezakonito osvetio zbog supruge“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.