PSD traži smenu Rikala i ispunjenje još četiri uslova za svoje glasove za budžet za 2019

Sednica kosovske skupštine Izglasavanje zakona o Vojsci
Foto: Screenshot, Fejsbuk. Ramuš Haradinaj

Kosovska skupština usvojila je danas u prvom čitanju nacrt Zakona o budžetu za 2019. godinu. Međutim, svoje glasove u drugom, konačnom glasanju, opoziciona PSD čiji je lider Špend Ahmeti novoizabrani ko-predsedavajući kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, uslovila je sa nekoliko zahteva među kojima je i razrešenje Ministra poljoprivrede, Nenada Rikala. Rikalo je jedan od tri ministra Srpske liste u vladi Ramuša Haradinaja. Srpska lista nije prisustvovala ni ovoj sednici Skupštine.

PSD i NISMA Fatmira Ljimaja opozicione su partije koje su predložile i podržale Rezoluciju o dijalogu sa Srbijom u kojoj je i imenovan jedanaestočlani pregovarački tim kojim upravo predsedavaju Ahmeti i Ljimaj. Dve najveće opozicione stranke na Kosovu, Samoopredeljenje i LDK nisu glasale za ovu Rezoluciju a validnost tima osporili su argumentom da opozicione partije u tom timu nemaju ni 5 odsto podrške.

PSD Špenda Ahmetija nije do sada učestvovala na parlamentarnim izborima, a nastala je nakon što je 12 poslanika Samoopredeljenja u toku ovog saziva skupštine napustilo ovu partiju i osnovalo PSD.

Jednoglasno, sa 62 glasa „Za“ Skupština Kosova je danas usvojila nacrt budžeta za 2019. Međutim, prema najavama opozicione PSD, tesan kvorum koji je danas vlada uspela da obezbedi može izostati na narednoj plenarnoj sednici na kojoj će se u drugom čitanju glasati za Zakon o budžetu ukoliko premijer ne ispoštuje uslove ove stranke.

PSD koja je 15. decembra svojim glasovima doprinela ostvarivanju konsenzusa oko Rezolucije o dijalogu, već danas je svoje glasove za nacrt Zakona o budžetu uslovila. Među zahtevima je i da se:

  • Usvoji Zakon o platama u drugom čitanju i to skupa sa Zakonom o budžetu
  • Vlada odobri Zakon o dijalogu i prosledi ga Skupštini do 24.12.2018.
  • U roku od tri meseca Skupštini preda Zakon o Vladi u kom će broj zamenika ministara biti ograničen na najviše dva
  • U potpunosti funkcionalizuje Ministarstvo poljoprivrede i raspusti ministar koji trenutno ne vrši dužnosti
  • Umanji svota izdvojena za socijalnu pomoć i penzije koja iznosi 465 miliona evra


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.