„Vreme“ zahteva da Kosovska policija sprovede istragu o slučaju zapaljivanja automobila u kojem su se nalazila četiri medijska radnika

vreme

Kolegijum nedeljnika „Vreme“, uputio je otvoreno pismo direktoru Kosovske policije, Rašitu Ćaljaju (Rashit Qelaj), u kom zahtevaju istragu o uzrocima koji su doveli do zapaljivanja automobila u kojem su se nalazila četiri medijska radnika – tročlana ekipa Vremena i novinar portala Le Courrier des Balkans, a koji je u potpunosti izgoreo 4. januara u Jarinju.

Automobil u kojem su se nalazili medijski radnici izgoreo je dok se ova ekipa vraćala za Beograd posle dvodnevnog boravka u Kosovskoj Mitrovici. Kolegijum nedeljnika „Vreme“ smatra da je odluka policije iz Leposavića da samo na osnovu izjava oštećenih zaključi da je došlo do samozapaljivanja automobila bez podrobnije istrage „nedopustiv i opasan“ i zahtevaju da se pregledaju kamere u blizini mesta na kojima je auto bio parkiran, kao i sprovede forenzičko ispitivanje.

Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine direktore,

Neposredno pred administrativnim prelazom Jarinje u večernjim časovima 4. januara 2019. zapalio se automobil Citroen C5 u kome se nalazila tročlana ekipa „Vremena“ sa kolegom iz portala „Le Courrier des Balkans“. Kola su buknula iznenada, a sve četvoro putnika bezbedno je napustilo vozilo koje je u potpunosti izgorelo.

Ekipa „Vremena“ boravila je u Kosovskoj Mitrovici zbog intervjua sa Tatjanom Lazarević, urednicom portala „KoSSev.info“ i ličnošću godine u izboru uredništva našeg nedeljnika. Za vreme dvodnevnog boravka u gradu, naše kolege su u noći između 3. i 4. januara parkirale vozilo na parkingu hotela „North city“ koje je pokriveno nadzornim kamerama i, potom, 5. januara u popodnevnim časovima ispred redakcije „KoSSev.info“ u ulici Kralja Petra.

Policija iz Leposavića uzela je izjave od naših kolega. Tom prilikom je zaključila da je došlo do samozapaljenja vozila i saopštila da zbog toga neće pregledati snimke nadzornih kamera iz Kosovske Mitrovice. Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa „Vremena“, smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposavića nedopustiv i opasan, pogotovo sada kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja. Zbog toga izričito zahtevamo:

– pregled snimaka nadzornih kamera sa parkinga hotela „North city“ i iz ulice Kralja Petra oko redakcije „KoSSev.info“ u Kosovskoj Mitrovici;

– forenzičko ispitivanje koje će utvrditi razloge požara u kolima;

– druge adekvatne radnje u delokrugu policije.

Samo na ovaj način može se utvrditi zbog čega je izgorelo vozilo u kom se nalazila ekipa „Vremena“, a od vas očekujemo da naložite brzu, efikasnu i temeljnu istragu.

S poštovanjem,

Kolegijum nedeljnika „Vreme“

Vreme

Pročitajte još:

Uređivački kolegijum nedeljnika „Vreme“: Urednica portala KoSSev ličnost godine

Pred Jarinjem izgoreo automobil nedeljnika „Vreme“

UNS i DNKiM: Istražiti zašto je izgoreo automobil lista Vreme

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.