Iz Opštine Gračanica obećavaju da će uskoro ukloniti deponiju kod pružnog prelaza ka Lepini

FOTO: Kim

Direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković, obećao je u izjavi za Radio Kim, da će divlja deponija koja se nalazi pored samog pružnog prelaza između sela Preoca i Lepine biti uklonjena do Pravoslavne Nove godine.

„Opština Gračanica je već nekoliko puta intervenisala na toj deonici puta Preoce – Lepina, očistila tu divlju deponiju, međutim, ona se stvara ponovo. Ekipa Javnih službi je zajedno sa Odeljenjem inspekcije pokušavala da pronađe neki račun, neki dokaz ko baca smeće na toj lokaciji, međutim, još nismo uspeli da to uradimo“, kazao je Trajković.

Podsetimo, do same pruge na putu ka Lepini raste divlja deponija od građevinskog materijala, zemlje, ali i biološkog otpada i drugog smeća. Osim ugrožavanja životne sredine i njiva poljoprivrednicima ovoga kraja, ova deponija ugrožava i bezbednost u saobraćaju, jer je zbog velike količine smeća, nepregledno za vozače, o čemu je ekipa Radija Kim pre par dana izveštavala.

Trajković napominje da lokacija na kojoj se nalazi deponija pripada katastarskoj zoni Opštine Kosovo Polje, tako da je nadležnost njihova.

„Iako smo nekoliko puta razgovarali sa predstavnicima Opštine Kosovo Polje, do sada nisu uradili ništa po tom pitanju. Tako da danas šaljemo zvanični dopis sa fotografijama inspekciji i javnim službama u Opštini Kosovo Polje da intervenišu, da stave table ‘zabranjeno bacanje smeća’, da oni ubuduće čiste tu deponiju“, kazao je on.

Ipak, Trajković navodi da će Opština Gračanica još jednom očistiti ovu deponiju između Božića i Pravoslavne Nove godine.

„Ne možemo da odvajamo budžet iz naših prihoda da bi čistili deponiju na teritoriji druge opštine“, napomenuo je on.

Opština Gračanica i Kosovo Polje zajednički učestvuju u projektu koji finansira GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) i Ministarstvo životne sredine u recikliranju građevinskog i ostalog otpad, napominje Trajković.

„U narednom periodu radićemo i na tome, ali sada imamo problem da nam kamioni iz ostalih opština (Kosovo Polje, Lipljan i Priština) na nekoliko lokacija prave probleme gde u večernjim satima izbacuju smeće na teritoriji opštine Gračanica. Na toj lokaciji ne postoje kamere uz pomoću kojih bi mogli da utvrdimo ko to radi“, istakao je direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica.

„Dugoročno rešenje je da se Opština Kosovo Polje pozabavi tim pitanjem, da se nađu počinioci, da se kazne i onda će prestati da rade to“, dodao je Trajković.

Na teritoriji opštine Gračanica trenutno je 30 divljih deponija, dok je pre nekoliko godina taj broj bio udvostručen.

„Budžet za ovu godinu je povećan u maloj meri u odnosu koliko imamo divljih deponija i u odnosu na prioritete i stanje na terenu koje sagledavamo sa Odeljenjem inspekcije i čistićemo divlje deponije kao i ranije. Na osnovu izveštaja koji je sačinila inspekcija sa terena odredili su se prioriteti za divlje deponije u saglasnosti sa Ministarstvom životne sredine. Nemamo direktno odvojen budžet za divlje deponije, imamo budžet iz robe i usluga, pošto su to usluge čišćenja i u saradnji sa JKP ‘Ekologija’ radićemo na čišćenju divljih deponija u narednom periodu“, rekao je Trajković.

Trajković je rekao da su na sastanku sa predstavnicima „Železnice“ dobili obećanje da će rekonstrukcijom pruge Kosovo Polje – Uroševac biti postavljena najsavremenija signalizacija uključujući rampu i sve prateće znake signalizacije.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.