Déjà Vu: Još jedno neispunjeno obećanje SL o napuštanju institucija; analitičari: Alibi za izbore, odluka na BG

Srpska lista miting Srpska lista kampanja Goran Rakić
FOTO: KoSSev

Pre nešto više od mesec dana na KoSSev portalu mogli ste da pročitate vest – Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija. Današnja vest, iako liči na prethodnu i vezuje se za isto obećanje, ipak se razlikuje od prethodne – reč je o novom roku koji je probijen zaključno sa završetkom 2021. I dok čelnici Srpske liste i ovog puta nisu odgovarali na upite KoSSev-a o tome da li će napustiti institucije, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Stefan Surlić, ocenjuje da je obećanje zapravo „kratkoročni alibi“ ove stranke za izlazak na izbore. „O učešću u kosovskim institucijama odlučuje Beograd“. 

Veče pre održavanja prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu oktobra meseca, a nakon višenedeljne krize na Severu u vezi sa pitanjem tablica i akcije Kosovske policije u kojoj je došlo do sukoba građana i specijalaca, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, odlučio je da se putem medija obrati Beogradu, Prištini i Briselu, ali i građanima kojima je izneo predizborno obećanje.

Ukoliko u toku novembra ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu, kazao je tada Rakić.

„Dakle, neće biti ljudi na Severu u prištinskim institucijama“, poručio je predsednik Srpske liste. Međutim, novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, čelnici Srpske liste na Severu odlučili da zadrže svoje pozicije i institucije su nastavile nesmetano da rade.

Iste noći Rakić je, međutim, izneo i drugi deo „ultimatuma“ u vezi sa (ne)napuštanjem institucija, a koji se takođe odnosi na neuspostavljanje ZSO-a.

Tada je objasnio da u novembru razgovori moraju da se „započnu“ da bi Srpska lista ostala u institucijama, a da je rok za formiranje Zajednice srpskih opština sa jasnim ovlašćenjima i ingerencijama – kraj ove godine – tj. decembar mesec.

„Kraj godine je krajnji rok kada Zajednica srpskih opština mora biti formirana, jer ukoliko do tog datuma ne bude formirana, kao što sam i napomenuo, napustićemo sve institucije na svim nivoima“, precizirao je tada Rakić.

Završila se 2021. a ne samo da ovo telo nije formirano, već su ujedno i izostali razgovori u Briselu o njegovom formiranju.

„Srpska lista ne razgovara jezikom ultimatuma već je to bila poruka srpskog naroda“

Razgovora u sklopu dijaloga Beograda i Prištine je ipak bilo sredinom novembra, kada je održana nova runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača.

Međutim, i tada se nije razgovaralo o formiranju ZSO upravo zbog odbijanja Prištine, usled čega nije ni došlo do trilateralnog sastanka, već su se predstavnici Beograda i Prištine odvojeno sastajali sa zvaničnicima EU.

Ubrzo nakon ovih razgovora, a svega nekoliko dana pre kraja novembra meseca, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, upitan o napuštanju institucija na Severu, praktično je demantovao najavu predsednika Srpske liste.

„Ni mi ni Srpska lista ne razgovaramo jezikom ultimatuma, to je bila poruka srpskog naroda koji je u tri nedelje bio na nišanu dugih cevi ROSU, naroda u koji su Kurtijevi specijalci pucali i koji je dve nedelje stajao na kiši i mrazu braneći svoje osnovno pravo na slobodu kretanja i nakon što je pala prva kap srpske krvi na severu Kosova i Metohije kada je teško ranjen Srećko Sofronijević. Srpskom narodu je dozlogrdilo da gotovo devet godina čeka da ostvari svoja kolektivna prava koja su sadržana u ZSO, dok se istovremeno Prištini tolerišu sva kršenja sporazuma i dogovora“, kazao je tada Petković.

Priština odbija ZSO, uprkos opomenama iz EU

Štaviše, predstavnici Prištine su u više navrata poručivali da neće da formiraju ZSO, te da su „izmapulisani oni Srbi koji su poverovali u obećanje Srpske liste i glasali za ovu stranku zbog toga“.

Nakon novembarskih dešavanja, kosovski zvaničnici, najčešće iz vladajućeg – Samoopredeljenja, nastavili su da govore o tome da neće da dozvole formiranje ZSO, jer je „reč o neustavnom sporazumu što je kosovski Ustavni sud potvrdio još 2015. godine“.

Sa druge strane, Beograd se u više navrata oglašavao optužujući Prištinu da ne poštuje ono što je dogovoreno, tj. da nije ispunila „jedinu obavezu koju je imala“. 

U decembru je međutim i Evropska unija čvrsto podcrtala da ZSO mora da se formira, ali su se u više navrata čule i pesimistične poruke o tome da strane nisu spremne da nastave dijalog.

Tako je visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, nakon sastanka u Briselu sa Kurtijem krajem 2021. godine kazao da ne smatra da je odluka Ustavnog suda Kosova prepreka za formiranje ZSO-a, podsećajući još jednom da su upravo Beograd i Priština doneli zajedničku odluku za ovaj sporazum i to dobrovoljno – uz međunarodne norme.

Nastavićemo da tražimo formiranje ZSO, poručio je tada Borelj.

„Čekajući Godoa“

I dok EU i Beograd nastavljaju da zahtevaju formiranje ZSO, a Priština priznanje Srbije bez formiranja ZSO, naš portal nastavio je bezuspešno da traži odgovore čelnika Srpske liste o tome da li će da ispune obećanje o napuštanju institucija. Međutim, isto kao i na upit povodom novembarskog obećanja o napuštanju institucija, odgovor ni sada nismo dobili.

Predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić, nisu se javljali na naše pozive, dok ujedno nisu odgovarali na upite koje smo im poslali putem Vibera.

Obećanje o napuštanju institucija u decembru je šesti put  od 2018. godine da Srpska lista preti i crta rokove o izlasku iz institucija ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune. Zahtevi se ne ispunjavaju, rokovi su probijani a do napuštanja nije došlo.

Takođe oni često „zamrzavaju“ svoje učešće a neretko nisu ni u parlamentu kada se održavaju sednice.

Sa druge strane, redovno su na platnom spisku kosovskih institucija.

Više o tome čitajte u vesti:

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

Surlić: Obećanje SL alibi za izlazak na izbore, o učešću u institucijama odlučuje Beograd

Komentarišući najavu Srpske liste o napuštanju institucija ukoliko se ZSO ne formira do kraja 2021. godine, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Stefan Surlić, kaže da je reč o „nerealnom obećanju koje je imalo predizbornu svrhu“.

„U tom momentu se tražio argument – zbog čega se izlazi na izbore ukoliko to ne menja suštinski poziciju Srba na Kosovu, učešće u vlasti i institucijama, smatra Surlić.

On veruje da će Srpska lista ostati u institucijama i da neće napraviti nikakav „radikalan potez“ bez saglasnosti Beograda, a pogotovu uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

„Beograd gleda na međunarodne aktere i zna da bi taj potez (napuštanje institucija) više doneo negativnog nego pozitivnog. Žele da predstave da je srpska strana najkonstruktivnija, da je ona čak, uprkos neprimenjivanju ZSO, i dalje u institucijama. Ukoliko bi se povukla (Srpska lista) onda bi to značilo promenu – da obe strane koče dijalog i da se obe strane vraćaju korak u nazad“, tvrdi Surlić.

On savetuje čelnicima Srpske liste da ne iznose obećanja koja ne mogu da ispune.

A zašto su to uradili – eto oni imaju neke rokove i to su poslednji rokovi, a na kraju se ispostavilo da je to bila samo u tom momentu jedna vrsta kratkoročnog alibija i opravdanje za to zašto se ide na izbore

„Oni bi trebalo da izbegavaju takve izjave, jer one samo na duži rok slabe legitimitet. Ukoliko se zaista obavežete i date neke rokove, onda se očekuje da će se ti rokovi poštovati. Ovako, dugoročno, samo se pokazuje da Srpska lista ne odlučuje ni o čemu i da se rokovi koje postave neće poštovati i da neće da se preduzimaju mere zbog nepoštovanja“, tvrdi Surlić.

On zaključuje da je odluka o ne/učešću Srpske liste u institucijama zapravo odluka koju donosi Beograd.

Podseća na poruke koje je slala ova stranka uoči lokalnih izbora na Kosovu, o tome da su „jednoglasno protiv izlaska na izbore“, ali i da je nakon „konsultacija“ sa predsednikom Srbije odlučeno da ipak izađu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.