Tahiri: Dogovoren reciprocitet za tablice, 'RKS' i 'SRB' sa nalepnicama

Nakon izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, da dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama danas nije postignut u Briselu, večeras se, po treći put u istom danu, oglasila i ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri. Suprotno Đuriću, Tahiri tvrdi da je "nakon devet sati intenzivnog razgovora" postignut Sporazum o reciprocitetu registarskih tablica između "Kosova i Srbije". Istovremeno, dodaje Tahiri, postignut je i dogovor o uklanjaju tablica sa natpisom "proba" koje, kako naglašava, srpska strana od 2011. "jednostrano primenjuje" za vozila koja ulaze na teritoriju centralne Srbije, a imaju oznaku "RKS". Model koji će se u budućnosti primenjivati, kako Tahiri tvrdi, za "Kosovo i Srbiju" biće baziran na modelu koji primenjuju Grčka i Makedonija, a koji podrazumeva prekrivanje državnih oznaka na tablicama. Primena sporazuma počeće kada "obe države", kako Tahiri ističe, budu pripremile tehničke detalje u vezi sa ovim pitanjem. Današnji dogovor, Tahiri ocenjuje kao "značajno dostignuće". Sam Đurić, iako je danas negirao da je postignut sporazum, novinarima je, ipak, rekao – "ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno".

"Ovaj sporazum će doprineti olakšavanju slobodnog kretanja ljudi i vozila. U ovom slučaju obe zemlje su pokazale da je reciprocitet osnovni princip dijaloga u Briselu i razvoja bilateralnih odnosa," navela je Tahiri, dodajući:

"Sloboda kretanja postignuta sporazumom iz 2011. godine omogućiće veće kretanje građana obe zemlje i smanjiće čekanje na granici, jer neće biti potrebno da se menjaju uslovne RKS tablice."

Ona je, takođe, kazala i da se razgovaralo "o planu za uklanjanje registarskih tablica, koje 'tu i tamo' cirkulišu na Severu".

Nalepnice na oznakama "RKS" i "SRB"

Po modelu koji od 2012. godine primenjuju Grčka i Makedonija, vozila koja ulaze u Grčku sa makedonskim registarskim oznakama, u obavezi su da nalepnicom prekrivaju skraćenicu MK. Dok to, međutim, nije slučaj sa vozilima koja sa grčkim registarskim oznakama ulaze u Makedoniju. Kako navodi Tahiri, u skladu sa danas postignutim sporazumom, i "Kosovo i Srbija" biće u obavezi da prekriju oznaku "države" pri ulasku na teritoriju centralne Srbije, odnosno Kosova.


Pročitajte još:

Đurić: ZSO za nas glavno pitanje, u Prištini konfuzija

Članovi UT ZSO u Briselu: Potvrđena ispravnost naše odluke da Srpska uđe u koaliciju sa Tačijem i Mustafom

Tahiri demantuje Upravljački tim: Nemaju mandat za rad dok ga ne da kosovska vlada, Srbija da ispuni još dva uslova

 

Delegacija Kosova je, dodaje Tahiri, EU obavestila i da su u toku "poslednje pripreme" za otvaranje kancelarija Agencije za civilne registre u četiri opštine na Severu, kao i "državnih kancelarija" u ovim opštinama.

"Očekuje se da će taj proces što pre biti završen i da će početi izdavanje pasoša, ličnih karata, uverenja i drugih dokumenata države Kosovo građanima," navela je ona, takođe. 

Sledeći sastanak o ovoj temi očekuje se, poručuje Tahiri, da će biti održan početkom sledeće nedelje, kada će se, kako se dodaje, razgovarati o punoj primeni, planu primene sporazuma iz 2011, kao i o tehničkim pitanjima.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio je danas da dogovor o registarskim tablicama nije postignut, ističući da se delegacija Beograda "bori protiv ukidanja naših tablica".

"Nemojte da pretvaramo automobile, kamione i prevozna sredstva u nosioce političkih poruka. Ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno," istakao je, danas, Đurić.

Sporazum o slobodi kretanja postignut je 2011. godine, u vreme kada je delegaciju Beograda predvodio Borislav Stefanović. Kao privremena mera, tada je dogovoreno da se vozilima sa Kosova koja imaju "KS" registarske oznake omogući da slobodno putuju u, ili preko teritorije Srbije. Građani koji su koristili "RKS" tablice bili su u obavezi da prilikom ulaska u centralnu Srbiju na prelazima njih zamene sa probnim tablicama. Budući da ovaj sporazum ističe novembra ove godine, Priština je zahtevala da se vozilima sa oznakom "RKS" omogući ulazak bez probnih tablica, dok je Beograd, kako su preneli beogradski mediji, smatrao da statusno neutralna rešenja iz prvog sporazuma treba da budu produžena ili da eventualna nova moraju biti neutralna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.