Kancelarija za KiM: Ispisan grafit „UČK“ na putokazu u Pasjanu; Izostao odgovor KP

Pasjane grafit UČK
FOTO: Kancelarija za KiM

Na putokazu koji vodi u srpsko selo Pasjane danas je osvanuo ispisan grafit „UČK“, saopštila je večeras Kancelarija za KiM. Kosovska policija se nije oglašavala povodom navoda Kancelarije za KiM i nije odgovorila na upit KoSSev portala.

„Do nove provokacije i pretnje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji dolazi u istom danu kada Aljbin Kurti odbija poziv Kvinte i EU da omogući održavanje referenduma u pokrajini“, poručili su iz Kancelarije.

Ocenjuju i da je izvesno da svaki potez Aljbina Kurtija koji je usmeren ka Srbima na prostoru KiM-a „ima dalekosežne posledice i predstavlja očiglednu bezbednosnu pretnju i destabilizaciju prilika na terenu“.

„U tom smislu i današnji grafit terorističke UČK kod najvećeg srpskog sela u Kosovskom Pomoravlju ne može se posmatrati kao izolovan incident“, ocenili su.

Tvrde da ja zapravo reč o „novoj pretnji srpskom narodu kome se svakodnevno na Kosovu i Metohiji gaze osnovna ljudska prava i koji je izložen kontinuiranom uznemiravanju i šikaniranju od strane institucija u Prištini“.

„Da postoji promil dobre volje za građenje mirnog suživota i stabilnosti na KiM od strane institucija u Prištini, ovakvi i slični incidenti bili bi adekvatno sankcionisani“, naznačili su iz Kancelarije.

Međutim, umesto toga, kako dodaju, oni se „neodgovornim ponašanjem albanskih političara dodatno podstiču“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.