Petković dostavio Lajčaku i Palmeru spisak „etnički motivisanih“ napada od početka godine

Foto: Kancelarija za KiM

„Ako Priština nije u stanju da sprovede dogovoreno, kako će biti u stanju da ispuni ono o čemu tek treba da se razgovara“, upitao je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom, a uoči nastavka dijaloga. 

Petković je sagovornicima koji su pre dva dana doputovali u Beograd poručio da Srbija u dobroj veri želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao preduslovu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana.

Međutim, kako kaže, za to je potrebna volja obe strane, ne samo Beograda.

Osim toga, kako kaže, potrebno je i ponovo izgraditi međusobno razumevanje i poverenje, koje je narušeno odbijanjem kosovskog premijera da formira Zajednicu srpskih opština.

„Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, tek
treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje.
Ukoliko želimo da u pravom smeru nastavimo dijalog, Beograd očekuje da se ispune svi
do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu“, kazao je Petković.

On je izrazio očekivanja od EU, kao posrednika i garanta u dijalogu, ali i SAD, da nedvosmisleno Prištini stave do znanja da je neophodno da se sprovede sve što je dogovoreno.

Direktor Kancelarije za KiM naveo je da je, pored dijaloga na političkom nivou, potrebno nastaviti i dijalog na tehničkom nivou, jer se tu „rešavaju pitanja od životnog značaja za narod na KiM“.

Kaže da je ovaj dijalog neophodan posebno u svetlu „najrazličitijih incidenata, a čije su mete Srbi, njihova imovina i objekti SPC“.

Petković je posebno izrazio zabrinutost zbog činjenice da Priština ne sprovodi
odluku kosovskog Ustavnog suda, kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani.

Kako kaže, oni time šalju jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da „nasilno“ prisvoje srpsku kulturnu i versku baštinu na KiM.

„Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine na KiM može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Petković, koji je svojim sagovornicima dostavio i spisak „etnički motivisanih“ incidenata od početka godine.

Od Prištine ujedno traži da se „uzdrži od zapaljive retorike i jednostranih poteza kojima se gotovo svakodnevno služi – od pokušaja pokretanja inicijativa za učlanjenje u različitim svetskim telima, do pisama brojnim međunarodnim organizacijama poput UNESCO“.

Petković je ujedno kazao sagovornicima da, kako kaže, Priština učestalo krši Briselski
sporazum, posebno u domenu poštovanja odredbi o slobodi kretanja i u tom pravcu
izrazio očekivanja da se sa takvom „negativnom praksom“ prekine.

Lajčak i Palmer započeli su juče posetu Beogradu i susreli se sa srpskim zvaničnicima, a prethodno su boravili i u Prištini gde su održali više sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, samostalno i zajedno.

Cilj posete međunarodnih zvaničnika Beogradu i Prištini je priprema za novu rundu dijaloga koji bi trebalo da se održi u toku ovog meseca.

Pročitajte još:

Vučić nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom uveren da će se postići kompromisno rešenje

Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.