Pet kosovskih sindikata traži ukidanje odluke o suspenziji Zakona o platama

plate zaposlenih

Više desetina hiljada radnika kosovskog javnog sektora očekivali su da prošlog decembra, na osnovu Zakona o platama u javnom sektoru, prime povećane plate. Do toga, međutim, nije došlo zbog odluke kosovskog Ustavnog suda da, na preporuku kosovskog Ombudsmana, suspenduje sprovođenje ovog zakona dok se ne utvrdi da li on narušava načelo „jednaka naknada za jednak rad“. Ukidanje ove suspenzije, prama najavi prištinske Kohe, tražiće pet sindikata.

Decembra 2019, na preporuku Institucije Ombudsmana, a zbog preko 30 pritužbi građana ovoj instituciji, kosovski Ustavni sud odlučio je da suspenduje primenu Zakona o platama u javnom sektoru. Zakon koji je trebalo da bude primenjivan od 1. decembra, a kojim je, kako su tvrdili sindikati, oko 60.000 radnika trebalo da dobije povišice, suspendovan je do kraja marta 2020. do kada se očekuje da kosovski Ustavni sud donese odluku o tome da li ovaj zakon krši neke od ustavnih odredbi.

Ukidanje ovakve odluke od ustavnog suda će zatražiti pet sindikata radnika kosovskog javnog sektora – sindikat obrazovnih radnika, sindikat zdravstvenih radnika, policijski sindikat, sindikat radnika carine i sindikat vatrogasaca. Ovu odluku, doneli su u ponedeljak, prenosi Koha, a prethodio joj je sastanak sa kosovskim Ombudsmanom.

Pored suspenzije zakona, tada je odobren i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje, ali nije poznato da li je ovo telo poslalo svoje preporuke.

I sama najava mogućnosti suspenzije ovog zakona izazvala je proteste dela radnika kosovskog javnog sektora, ali odziv radnika ipak nije bio masovan, dok se po objavi odluke o suspenziji iz namere da protestuje prvi povukao policijski sindikat uz obrazloženje da „Policija Kosova, kao institucija koja sprovodi zakon, ne interpretira niti komentariše odluke sudova Republike Kosova“. Ubrzo nakon toga, od protesta su odustali i prosvetari.

Povezani članci:

Priština: Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete

Kosovski Ustavni sud usvojio predlog Ombudsmana: Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020

Koha: Sutra štrajk prosvetnih radnika na Kosovu zbog Zakona o platama

Haradinaj o povećanju plata: Sumnjam da se namerno odlaže primena zakona

Ministarstvo finansija: Isplaćivaćemo povišene plate do konačne odluke Ustavnog suda

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.