Kosovski Ustavni sud usvojio predlog Ombudsmana: Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020

Kosovski Ustavni sud, odobrio je predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama zbog čega će radnici dela javnog sektora na Kosovu ostati bez planiranog povećanja plata u decembru. Mera će biti na snazi do 30. marta 2020, a odobren je i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

Kosovski Ombudsman je početkom decembra, a kao odgovor na više desetina žalbi primljenih od strane radnika kosovskog javnog sektora, prosledio Zakon o platama u javnom sektoru na ocenu ustavnosti.

Na ovu vest reagovao je Rahman Jašari (Rrahman Jashari), predsednik sindikata radnika prosvete, navodeći da se radi o veoma lošoj odluci za Kosovo koja će uticati na 60.000 radnika.

„Očekujem radikalne zahteve od članova upravnog odbora Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke. Ukoliko bude reakcije sindikata to više ne mogu biti jednočasovni ili dvočasovni štrajkovi, već štrajkovi koji će trajati mnogo duže i to je najgore što mogu da očekujem za Kosovo“, rekao je Jašari, prenosi Insajderi.

Njegovo mišljenje je da je trebalo sprovesti zakon a da je sud trebalo suspendovati samo sporne delove zakona koje bi posle Skupština ispravila.

Povodom odluke kosovskog Ustavnog suda oglasio se i poslanik AAK Muharem Nitaj (Muharrem Nitaj) uz ocenu da je to urađeno namerno.

„Suspendovali su Zakon o platama do marta! Sve mi se čini da neko hoće da to upropasti“, napisao je Nitaj, prenosi Insajderi.

Pre odluke suda, slične sumnje izneo je i lider AAK i kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

„Vrlo je teško za mene da kažem ovo što kažem, ali imam neku sumnju da se namerno čine, prave ove scene sa kašnjenjem zakona. Ne treba to da kaže jedan predsednik vlade, mi verujemo institucijama i Ombudsmanu i svima, ali imam jednu dilemu da je malo namerno ovo odugovlačenje“, rekao je Haradinaj.

Ocena ove institucije je bila da „Zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Tom prilikom od Ustavnog suda su tražili i izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda, što je ovaj sud danas odobrio.

Suspendovanjem sprovođenja zakona u potpunosti, biće obustavljena i planirana isplata uvećanih plata, a na osnovu zakona koji je stupo na snagu 1. decembra.

Predstavnici tri najveća sindikata na Kosovu – sindikata zdravstvenih radnika, sindikata obrazovnih i radnika iz oblasti kulture i nauke i policijskog sindikata –najavili su da će u slučaju da u decembru ne dobiju povišice, pokrenuti proteste oko 60.000 radnika ovih sektora i dovesti do „kolapsa zemlje“.

Jutros je upravni odbor Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke, učinio upravo to. Za sutra su najavili „dvočasovni štrajk upozorenja Univerziteta, škola i obdaništa“.

Povezani članci:

Koha: Sutra štrajk prosvetnih radnika na Kosovu zbog Zakona o platama

Haradinaj o povećanju plata: Sumnjam da se namerno odlaže primena zakona

Ministarstvo finansija: Isplaćivaćemo povišene plate do konačne odluke Ustavnog suda

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.