Haradinaj o povećanju plata: Sumnjam da se namerno odlaže primena zakona

Ombudsman
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ombudsman je Ustavnom sudu uputio Zakon o platama u javnom sektoru radi ocene njegove usklađenosti sa Ustavom. U vezi sa tim, odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj kaže da se odlaganje primene ovog zakona čini namerno.

Na konferenciji za štampu Haradinaj je rekao da postoje sumnje da se odlaganje primene Zakona o platama čini namerno.

„Vrlo je teško za mene da kažem ovo što kažem, ali imam neku sumnju da se namerno čine, prave ove scene sa kašnjenjem zakona. Ne treba to da kaže jedan predsednik vlade, mi verujemo institucijama i Ombudsmanu i svima, ali imam jednu dilemu da je malo namerno ovo odugovlačenje“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je istakao da primena zakona može početi, te da bi ukoliko postoje žalbe određenih strana, on mogao biti izmenjen.

“Ako postoje nedostaci u ovom zakonu, on se može izmeniti kao i bilo koji drugi zakon na Kosovu, ne postoji zakon koji se ne može menjati, pa čak i ustav se menja ako ima dve trećine saglasnosti, ne razumem zašto se ovaj zakon ne primenjuje, a onda ako je određenoj strani nanesena šteta, zakon se može izmeniti. Ali odlaganje primene zakona je sa moje strane neprihvatljivo “, rekao je Haradinaj.

Na pitanje novinara ko to odlaže primenu Zakona o platama, Haradinaj je rekao da čak ne razume šta se dešava.

„Ne mogu sada ja da istupim, da kažem pravo ne razumem šta se dešava, ali vrlo nerazumno i bespotrebno, nešto što nema logike. Zakon počinje da se primenjuje, ako ima nekih primedbi na neki član, na primer, ako je jedna određena strana oštećena, može da traži izmenu, ja sam siguran da će političke partije biti pažljive. Mi znamo da medicinski tehničari nisu zadovoljni, ali postoji mogućnost amandmana, ali da se zaustavi zakon da lekar, nastavnik i drugi ne dobiju platu sa povećanjem je neshvatljivo“.

Novi zakon o platama usvojen je u februaru ove godine i stupio je na snagu decembra.

Prema ovom zakonu, oko 70 odsto zaposlenih u javnom sektoru očekuju da od decembra primaju povećane plate.

Povezani članci:

Ministarstvo finansija: Isplaćivaćemo povišene plate do konačne odluke Ustavnog suda

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.